U trendu

AP: Demonstranti blokirali puteve i mostove u Srbiji

U Srbiji se danas dogodio okršaj izmedju policije i antivladinih demonstranata koji su blokirali puteve i mostove u toj zemlji u znak protesta protiv novih zakona za koje navode da idu u prilog interesima stranih investitora koji uništavaju životnu sredinu, prenosi američka novinska agencija AP.

Agencija piše da su se aktivisti i gradjani danas okupili u više srpskih gradova blokirajući sat vremena glavne mostove i puteve, a organizatori su to nazvali štrajkom upozorenja. Demonstranti su tokom blokade duvali u zviždaljke i skandirali „Ne damo Srbiju“. Dugačke kolone automobila i drugih vozila formirale su se na nekoliko lokacija dok su demonstranti propuštali samo vozila hitne pomoći.

Najavili su još protesta ukoliko ne budu povučeni zakoni o eksproprijaciji i o referendumu.

Kordoni policije sprečili su gradjane da dodju do mostova, što je dovelo do koškanja, a policijski helikopteri su sve vreme preletali okupljene.

Demonstranti su ipak uspeli da blokiraju glavni most u Beogradu i još drugih delova autoputa i sporednih puteva, navodi AP.

Organizatori su saopštili da je nekoliko ljudi privedeno, a policija je ranije upozorila da su blokade mostova nelegalne.

Ekološki aktivisti su besni jer je usvajanjem dva zakona spušten cenzus za referendum i dozvoljena brza eksproprijacija privatne imovine ako se smatra da je to u javnom interesu.

Aktivisti tvrde da će to otvoriti put stranim kompanijama da zaobidju nezadovoljstvo naroda zbog projekata kao što je ponuda kompanije Rio Tinto da pokrene rudnik litijuma u ​​zapadnoj Srbiji.

Srpske vlasti su odbacile optužbe, rekavši da su novi zakoni potrebni zbog infrastrukturnih projekata.

AP piše da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga karakteriše kao autokratu, najavio referendum o poslovanju Rio Tinta.

Stručnjaci upozoravaju da bi planirani rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji uništio poljoprivredno zemljište i zagadio vode.

AP navodi da je Srbija zemlja kandidat za ulazak u Evropsku uniju, ali da je do sada malo toga postignuto na poboljšanju ekološke situacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.