AP: Rusko i kinesko naoružavanje Srbije Zapad i susedi posmatraju sa nelagodom

Rusko i kinesko naoružavanje srpske vojske, kao i sve veći politički i ekonomski uticaj te dve zemlje u Srbiji, na Zapadu i medju njenim susedima posmatra se sa nelagodom, piše američka agencija Asošiejted pres.

U tekstu povodom najave da Beograd razmatra kupovinu kineskog raketnog sistema protivvazdušne odbrane FK-3, AP navodi da je Srbija, „koja vojsku jača uglavnom ruskim avionima i oklopnim vozilima, prošlog meseca dobila šest kineskih dronova CH-92A“. To ju je učinilo prvom evropskom zemljom sa kineskim bespilotnim letelicama, dodaje agencija.

AP navodi da na Balkanu rastu tenzije i podseća da je region 90-ih godina bio pogodjen razarajućim gradjanskim ratom i da je NATO „intervenisao 1999. godine u Srbiji da zaustavi krvav obračun Srba sa albanskim separatistima na Kosovu“.

Srbija, koja formalno teži članstvu u EU, proglasila je vojnu neutralnost 2006. godine i pridružila se programu NATO Partnerstvo za mir, podseća AP i dodaje da je srpsko „populističko vodjstvo protiv članstva u zapadnoj vojnoj alijansi iako je većina suseda Srbije u NATO“.

Agencija prenosi današnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Beograd razmatra kupovinu modernog kineskog sistema za protivvazdušnu odbranu FK-3 i da još nije kupio to oružje.

U tekstu se podseća da je Ambasada SAD u Beogradu juče upozorila Srbiju da treba da bude svestan rizika koji nosi kupovina oružja od kineskih kompanija i ocenila da izbor snabdevača treba da odražava deklarisani cilj Srbije da se integriše sa Evropskom unijom.

Ambasada je navela da je „nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka“ svake zemlje, ali da bi „vlade trebalo da budu svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje s kineskim kompanijama“, dodaje AP.

Agencija navodi da je Vučić, reagujući na saopštenje Ambasade SAD, rekao da „neko uvek ima nešto protiv“ kada Srbija „odluči da kupi nešto“ i naveo da sistem FK-3 nije na spisku za sankcije nadležnog američkog ministarstva.

Neimenovani zvaničnik NATO rekao je povodom naoružavanja Srbije kineskim sistemom FK-3 da Beograd „ima pravo da slobodno izabere svoje političke i bezbednosne aranžmane“, navodi AP.

„NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti“, kazao je zvaničnik NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.