U trendu

Apelacioni sud ukinuo presudu za ubistvo Ćuruvije i vratio na ponovno sudjenje

Apelacioni sud u Beograd ukinuo je prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno sudjenje.

Po nalazu Apelacionog suda, prvostepena presuda se osnovano, izjavljenim žalbama, pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, ukazivanjem da je prvostepeni sud izrekom presude povredio objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu čime je učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka, kaže se, izmedju ostalog, u obraloženju odluke.

Kako je navedno, ovlašćeni tužilac je do kraja glavnog pretresa ostao pri činjeničnom opisu iz optužnice, a prvostepeni sud je nakon toga, izmenio činjenični opis iz optužnog akta, tako što je u činjenični opis prvostepene presude dodao odredjene činjenice i okolnosti koje nisu bile sadržane u optužnici.

Na ovaj način su, po nalaženju Apelacionog suda, okrivljeni oglašeni krivim za nove činjenice i ranje, koje optužba ne sadrži i o kojima, u toku postupka, nisu izvodjeni dokazi.

Naime, uvodjenjem NN lica u izreku presude, a koje je, prema utvrdjenju prvostepenog suda, učestvovalo u radnji izvršenja krivičnog dela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac i dodavanjem novih radnji okrivljenima, prvostepeni sud je, kada je reč o načinu izvršenja krivičnog dela, značajno izmenio činjenično stanje koje je po sopstvenoj oceni utvrdio, u odnosu na činjenično stanje opisano u optužnici.

Prvostepeni sud nije, u svojoj presudi, prihvatio tvrdnje tužioca da su nekadašnji pripadnici DB Ratko Romić i Miroslav Kurak neposredni izvršioci zločina već je to pripisao NN licu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.