Asocijacija medija: Mediji treba da nepristrasno i odgovorno izveštavaju

Upravni odbor Asocijacije medija saopštio je danas da se protivi izmenama medijskih zakona ili donošenju novih pre usvajanja Medijske strategije i pozvao sve medije da nepristrasno i odgovorno izveštavaju o svim dogadjajima u javnom interesu, posebno u vreme postizborne krize, striktno se pridržavajući profesionalnih i etičkih standarda.

U saopštenju Upravni odbor Asocijacije medija naveo je da načelno prihvata poziv da predstavnik Asocijacije učestvuje u radnoj grupi za izradu nove Medijske strategije, ukoliko u njoj budu zastupljena i reprezentativna novinarska i medijska udružeja okupljena u Medijskoj koaliciji.

„Upravni odbor Asocijacije medija smatra da je status Tanjuga, posle neuspešne privatizacije, rešen Uredbom Vlade Srbije od 5.novembra 2015. godine i insistira da Vlada i resorno ministarstvo hitno primene Zakon o informisanju u slučaju državne agencije, koja nezakonito radi godinu i po dana“, piše u saopštenju.

Prema Asocijaciji, nedavno izmenjena Uredba o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija samo i jedino može da se odnosi na one privatizovane medije kojima je raskinut ugovor o prodaji kapitala i to do sticanja uslova za novu privatizaciju u roku od šest meseci.

„Ove izmene Uredbe ne smeju se odnositi na one izdavače koji nisu ni ispunili uslove za privatizaciju ili im je ona oglašena neuspešnom, jer bi to, suprotno Zakonu o informisanju, značilo ponovno uvodjenje države u vlasništvo medija i rušenje celog koncepta medijske reforme“, naveo je Upravni odbor.

Asocijacije je istakla da snažno podržava javne zahteve za slobodu medija i slobodu izražavanja, kao i rad Saveta za štampu, od kojeg očekuje da još energičnije ukazuje na sve slučajeve kršenja novinarskog kodeksa.

Upravni odbor je pozvao članove Saveta REM da odstupe ili javno objasne da li su politička konotrola i uticaji razlog što ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze, tolerisanjem svakodnevnih kršenja zakona i kodeksa, pre svega u informativnim programima nacionalnih i najuticajnijijh regionalnih emitera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.