U trendu

Astra: Romske devojčice najčešće žrtve trgovine ljudima i radne eksploatacije

Devojčice romske nacionalnosti od 15 do 18 godina su među najčešćim žrtvama trgovine ljudima i radne eksploatacije, pokazao je „Izveštaj o proceni potreba povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji koji su potencijalne žrtve trgovine ljudima“, organizacije ASTRA.

ASTRA je kroz fokus-grupe i upitnike ispitala relevantne organizacije koje pružaju usluge ugroženim kategorijama građana na teritoriji 30 različitih opština.

Devojčice koje su bile prodate radi prinudnog braka u inostranstvu, uglavnom u Nemačku i Belgiju, često su dalje radno eksploatisane od strane ljudi kojima su prodate.

Pandemija korona virusa intenzivirala je ovu praksu, navedeno je u izveštaju.

Takođe, u njemu se ističe da su korisnici koji su bili izloženi eksploataciji i nasilju uglavnom registrovani kao povratnici po osnovu Sporazuma o readmisiji, zatim da su bili registrovani kao žrtve trgovine ljudima u Srbiji.

Trening je organizovan u okviru projekta „Jačanje procesa reintegracije (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima i drugih ranjivih grupa i pojedinaca“, uz podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ.

„Podržavamo organizaciju ASTRA u njenim naporima ka iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, kao i izradu ovog značajnog izveštaja koji sadrži uvide i preporuke za unapređenje rada u ovoj oblasti“, poručila je Marija Branković iz GIZ-a, medijska savetnica na programu „Migracije za razvoj“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.