U trendu

Bajden najavio Putinu nove sankcije, pa mu predložio sastanak

Američki predsednik Džozef Bajden obavestio je ruskog kolegu Vladimira Putina da će ove nedelje biti uvedene nove antiruske sankcije, izjavio je danas visoki zvaničnik SAD tokom posebnog brifinga za novinare posvećenog Rusiji, preneo je Tass.

Prema njegovim rečima, Bajden je ponovo u utorak razgovarao sa Putinom i rekao mu da će SAD zapravo odgovoriti na sajber napade i mešanje u američke izbore 2020. godine.

“Preduzimamo dodatne akcije da odgovorimo na ono što su ruska vlada i njene obaveštajne službe učinile da direktno ugroze američki suverenitet“, naveo je zvaničnik.

On je ukazao na to da će biti elemenata odgovora na ove akcije koji će ostati neviđeni, a da danas najavljene akcije predstavljaju javni odgovor, koji treba shvatiti kao “odlučan, ali proporcionalan“.

U utorak su ruski i američki predsednik održali drugi telefonski razgovor otkako je Bajden stupio na dužnost.

Kako je saopštio Kremlj, obojica lidera detaljno su razgovarala o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja.

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da je predložio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da održe sastanak tokom ovog leta u Evropi.

„Kad sam razgovarao sa predsednikom Putinom, istakao sam da verujem da je direktna komunikacija između nas dvojice od suštinske važnosti za napredak ka efikasnijem odnosu. I on se sa time složio“, rekao je Bajden danas u Beloj kući komentarišući američku politiku prema Rusiji.

S tim ciljem, istakao je Bajden, predložio sam da se ovog leta lično sastanemo u Evropi na samitu, kako bismo se bavili nizom pitanja sa kojima se suočavaju obe naše zemlje, rekao je Bajdem prenosi agencija TASS.

Bajden je razgovor s Putinom ocenio kao „iskren i pun poštovanja“.

Rusko-američki odnosi znatno su se pogoršali nakon intervjua u kojem je Bajden tvrdio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cenu“ za navodno mešanje Moskve u američke izbore i uputio omalovažavajuće primedbe na račun ruskog predsednika, navodi Tass.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)