Bajden: Sporazum sa Srbijom treba da sadrži medjusobno priznanje

Predsednik Sjedinjenih američkih država Džo Bajden je danas u čestitki v.d predsednici Kosova Vjosi Osmani čestitao 13 godišnjicu proglašenja nezavisnosti i podvukao da sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije treba da sadrži medjusobno priznanje dve zemlje.

„Mi jedva čekamo da radimo sa budućom vladom da bismo vodili Kosovo napred na njenom evropskom putu. Ima mnogo poslova koje treba uraditi, uključujući sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji u centru ima medjusobno priznanje, čime će ojačati vladavina zakona, suočavanje sa globalnom pandemijom COVID 19 i podsticaj ekonomskog rasta koji omogućava prosperitetnu budućnost za sve gradjane Kosova“, kaže se u čestitki.

Takodje se ističe da veze izmedju naroda SAD i Kosova ostaju čvrste, zasnovane na zajedničkom opredeljenju za razvoj Kosova i održivost kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje.

„SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u tim naporima. Za mene lično Kosovo nastavlja da zauzima posebno mesto za porodicu Bajden, u znak poštovanja za vreme kada je moj sin pokojni Bo Bajden radio na obezbedjivanju mira, pravde i pravne države za sve gradjane Kosova“, kaže se u čestitki američkog predsednika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.