U trendu

Bakić: Srbija danas porobljena kao i pre Petooktobarskih promena

Sociolog Jovo Bakić izjavio je da je Srbija danas porobljena kao i pre Petooktobarskih promena, s jednom razlikom da „nema rata i velike sile nas ne tuku“.

On je za nedeljnik Vreme ocenio da su ostali zapanjeni kolonizacijom, oligarhizaciojom, varvarizacijom i kriminalizaciojom društva u Srbiji svi koji su ponadali da 5. oktobar može da dovede i do revolucionarnih promena.

„Nakon što je, naposletku, u razdoblju od 2012. do 2020. godine mafija otela državu, u potpunosti je jasno da je naša republika Petog oktobra oslobodjena od jednog autoritarnog režima, ali po cenu uspostavljanja poslušne kolonije pod upravom prvo jedne oligarhije, a onda i autoritarne oligarhije povezane s mafijom“, kazao je Bakić.

Bakić je naglasio da 5. oktobar nije „incident“, kako ga je predsedik Socijalističe partije Srbije (SPS) Ivica Dačić opisao, jer je predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević čitavu deceniju prkosio velikim silama, „čuvajući sopstveni autoritarni režim“, a da je narod platio užasnu cenu jer je zemlja nazadovala pet decenija usled nemogućnosti da prati tehnološku revoluciju.

„To nas je bacilo s poluperiferije na periferiju svetskog kapitalističkog sistema i pripremilo za položaj kolonije. Paradoks je u tome što je glasnogovornik jednog ‘autistično-autoritarnog’ Miloševićevog režima postao ministar spoljnih poslova (Dačić) jedne poslušne kolonije koji svojim nepoznavanjem stranih jezika, klovnovskim darom i pevanjem zabavlja predstavnike velikih sila“, istakao je on.

Istovremeno, dodao je, za Dačića službe bezbednosti i njihov nekadašnji koordinator predsednik Srbije Aleksandar Vučić znaju da je povezan sa kriminalnim klanom Darka Šarića pa zato „mora slepo da sluša sve što mu gazda kaže“.

Bakić je ocenio da su gradjani Srbije 5. oktobra 2000. pokazali kuraž i spremnost da se bore protiv jednog autoritarnog režima, „a bez toga ne može da postoji republika“ i da je zato reč o važnom istorijskom dogadjaju ali je ono što je usledilo umanjilo njegov istorijski značaj jer je ishod bio „kapitalistička oligarhizacija društva“.

„U strukturnom smislu, ostali smo na periferiji svestskog kapitalističkog sistema, kao što smo bili i u doba Miloševićevog režima. (…) U odnosu na socijalističku Jugoslaviju mi smo nazadovali u svakom pogledu: u privrednom i naročito kulturnom, pa čak i političkom, jer država je ostala partijska i nije postala pravna, a u medjunarodnim odnosima svedeni smo na bednu koloniju, dok je Jugoslavija bila uvaženi član medjunarodne zajednice“, rekao je Bakić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.