U trendu

Baković Jadžić: Ukoliko vlast ne povuče sve vezano za Rio Tinto, neophodan drugačiji pritisak

Portparol Političke platforme Solidarnost Miloš Baković Jadžić ocenio je danas da će, ukoliko državni vrh ne povuče sve sporazume i dokumente koje je potpisao sa kompanijom Rio Tinto, biti neophodna i neka vrsta drugačijeg pritiska pored već postojećih blokada saobraćaja, ali da to ne mora nužno da bude radikalizacija.

„Ima sad i ovaj problem, mi bi trebalo da budemo zadovoljni ukoliko oni na neki način reaguju na ove situacije koje imamo u prethodnih mesec-dva, gde se narod buni i bori protiv svega čega se bori, ali postoji i zamka da, a sve miriše na to, Rio Tinto možda ispada iz priče ili se možda odloži stvar na godinu dana, jer je jasno da pre izbora to ne bi bilo popularno i onda je bitno insistirati na tome da se ne eliminiše samo Rio Tinto, već da na njeno mesto ne dodje neka druga kompanija“, rekao je Baković Jadžić agenciji Beta tokom današnje blokade saobraćaja kod centra Sava u Beogradu.

Naglasio je da je neophodno trajno rešiti pitanje takve vrste rudarenja u poljoprivrednim krajevima i eksperimentisanje sa neispitanim tehnologijama.

„Tome se jednostavno mora stati na put i moramo imati neku vrstu garancije da toga neće biti ni u Jadru ni u nekim drugim krajevima“, kazao je Baković Jadžić.

Ocenio je da je narod posle mnogo vremena pokazao da nekom sopstvenom akcijom može da natera „nedemokratski režim da se povuče, makar privremeno“.

Kada je u pitanju referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosudja, Baković Jadžić je pozvao gradjane da izadju na njega, ali da glasaju protiv tih promena.

Prema njegovim rečima, sam sadržaj predloženog je upitan, ali da on nije u prvom planu, već kao najveći problem vidi na koji način je sam referendum predložen, kao i nedostatak javne diskusije i činjenice da, iako se referednum održava sutra, veliki broj ljudi još uvek ne zna o čemu je on.

„Takve stvari se moraju drugačije rešavati, moraju se organizovati ozbiljne javne rasprave o jako bitnim pitanjima i da one moraju biti pojašnjene narodu, a ne ostavljene samo ekspertima ili samo političkim elitama da se o njima pitaju“, istakao je Baković Jadžić.

Ocenio je da je referendum loš, jer je stvorena atmosfera u kojoj je, prema njegovim rečima, „vlast naterala gradjane da se na referendumu zapravo izjašnjavaju za i protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke“.

Jednosatne blokade saobraćaja održane su danas na poziv ekoloških organizacije u više mesta u Srbiji, a prvi put je blokiran i granični prelaz kod Loznice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.