U trendu

Balkan evropsko pitanje, ne treba mešanje spolja

Povodom nedavne izjave američkog diplomate Brajana Hojt Jija u Beogradu – da Srbija ne moÅŸe da sedi na dve stolice, učesnici konferencije Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija, posvećenoj Balkanu i svetskim zbivanjima, istakli su da je Balkan evropsko pitanje, prenosi RTS.

„Balkan i drugi regioni u Evropskoj uniji su evropsko pitanje, a ne problem Amerikanaca. Vlada Srbije ima jasan proevropski put i tu ne treba ničije meÅ¡anje spolja. Uveren sam da predsednik Srbije zna Å¡ta da radi. Znaju to i u Uniji. Amerikancima je bolje da se drÅŸe izvan toga“, rekao je bivÅ¡i koordinator Pakta za stabilnost Jugoistocne Evrope Erhard Busek.

Srbija treba da radi ono što misli da je najbolje za nju, smatra predsednik Instituta za međunarodno pravo u Vašingtonu Don Valas.

„Pred vama je manje rizika nego Å¡to mislite, jer u Stejt departmentu vlada izvesna konfuzija, zbog manjka nadleÅŸnih za određene regione i svetska pitanja. NeÅ¡to od onog Å¡to se sada radi u Stejt departmentu – neće potrajati, jer se stvari menjaju“, kaÅŸe on.

Dodaje i da je predsednik Donald Tramp posvećen poboljšanju odnosa s Rusijom.

„Zato bih srpskoj vladi savetovao – bez panike“, rekao je Valas.

Kako se navodi, na konferenciji je rečeno da je jačanje desnice glavni problem u Evropi – sve glasnija evropska desnica, razlog je za Å¡to hitniji prijem balkanskih zemalja u Evropsku uniju, jer kroz to dolazi i veća stabilnost regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.