U trendu

Bastać: Gradjani o radovima u centru Beograda izjašnjavaće se u zgradama

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać izjavio je da će se na referedumu od 28. maja do 16. juna, o radovima na tom području gradjani izjašnjavati u svojim zgradama i da će biti obidjeni svi stanovi na teritoriji te opštine.

Bastać je, za današnje izdanje lista Danas, rekao da pravo glasa ima 10.560 gradjana i da će referendum nadgledati „lica akreditovana za sprovodjene referenduma“, a da su posmatrači dobrodošli.

Na pitanje kako će se čuvati listići na kojima će se gradjani te opštine izjasniti, on je rekao da će za listiće biti zadužena komisija sastavljena od stručnih lica iz opštine i prijavljeni gradjani.

Prema njegovim rečima, rezultate izjašnjavanja će objaviti Gradska opština Stari grad 16. juna i proslediti ih nadležnim organima grada Beograda.

On je rekao da su organi grada dužni da u predvidjenom roku razmotre mišljenje gradjana, donesu odgovarajuće odluke i da o njima informiše javnost.

Na pitanje da li su rezultati izjašnjavanja obavezujući za izvodjače radova u centru grada i one koji su angažovali te izvodjače, on kaže da „bilo kakvo izjašnjavanje gradjana danas u Srbiji nije obavezujuće ni za koji nivo vlasti pa ni za izvodjače koje večiti zamenik (gradonačelnika) angažuje na sumnjiv i netransparentan način poznat kao Štraheov model“.

„To moramo da menjamo da bismo vratili poverenje gradjana u institucije i njihove političke predstavnike“, rekao je Bastać, navodeći da je potrebna lustracija prema onima koji ignorišu interese gradjana i stručnu javnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.