BCBP: Nema napretka u vladavini prava ukoliko službe bezbednosti nisu reformisane

Prekomeran uticaj politike na rad, partijsko zapošljavanje i neadekvatna kontrola i nadzor neki su od negativnih trendova poslednjih godina u radu službi bezbednosti u Srbiji, ocenjeno je danas na panelu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Izvršni direktor BCBP-a Predrag Petrović poručio je da Evropska unija u procesu pregovora sa Srbijom mora da obrati veću pažnju na službe bezbednosti, jer, kako je rekao, “ nema napretka u vladavini prava ukoliko službe nisu reformisane“.

„Postoji loš trend politizacije službi bezbednosti. Političari su opsednuti njima i velik broj njih nastoji da ostvari klijentski odnos sa direktorima i da ima svog čovek na čelu službe“, rekao je Petrović.

On je istakao da nadzor nad službama ne funkcioniše, kao i da Odbor za kontrolu službi bezbednosti u poslednje vreme služi za „dodelu plaketa ljudima u MUP-u, iako nije jasno na koji način on može da nagradjuje ljude u toj instituciji.

Petrović je naveo i da se pokazalo da su „političke veze ključne za zapošljavanje u agencijama“, kao i da se to ne odnosi „samo na rukovodeća mesta“.  

„Imamo dovoljno sumnje da pomislimo da ljudi koji su tamo zaposleni, ukoliko ne služe partijskim interesima, onda služe interesima lokalnih moćnika“, rekao je Petrović.

On je kazao da se u Srbiji poslednjih godina nisu dešavali „skandali vezani za rad službi bezbednosti“, ali da je bilo slučajeva „manjeg obima“ koji ipak ukazuju na negativan trend „zarobljene države“, države u kojoj je rasprostranjena korupcija.

Podsetio je i na slučajeve prevremenih penzionisanja zaposlenih u službama koji su ukazivali na nepravilnosti u njihovom radu.

Na panelu su učestvovale i Magdalena Lembovska iz Centra za evropske strategije, Dana Bajramspahić iz crnogorskog Instituta „Alternativa“, kao i istraživačica BCBP-a Jelena Pejić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.