U trendu

Bećaj: Umesto formalnih sporazuma u dijalogu o normalizaciji odnosa sada smo u predsoblju sukoba

Formalni dijalog o normalizaciji srpsko-albanskih odnosa započeo je pre sedam godina, a posle više desetina (ne)zvaničnih susreta i formalnih sporazuma Albanci i Srbi, umesto uspostavljanja normalnih odnosa, danas su dovedeni u „predsoblje konflikta“, izjavio je politički analitičar Beljulj Bećaj.

U tekstu za portal Kossev Bećaj je ocenio da je „svesno i sa predumišljajem“ stvorena klima strepnje i straha, sa potencijalnim ekscesima.

„Postaje sve jasnije zbog čega je došlo do odlaganja usvajanja i sprovodjenja ozbiljnih sporazuma, kao što je stvaranje ZSO ili nastojanje predsednika Srbije koji je u ‘cilju normalizacije odnosa’ zapretio svim Srbima koji bi ostali u KBS – zatvorom“, piše Bećaj.

On ističe da ima predosećaj da se sprema „velika predstava koja bi trebalo da čitavom svetu pokaže da Srbi i Albanci, ne samo da ne mogu zajedno, već da ne mogu da žive ni jedni pored drugih“, a prema njegovom mišljenju „upravljači krizom“ bi trebalo da izvuku zaključak da je „jedini izlaz“ iz te situacije – podela Kosova.

Bećaj je ocenio da je aktuelna kriza posledica pogrešne strategije centara odlučivanja.

„Naravno, tome je doprineo i nedostatak političkog jedinstva i uračunate avanture predsednika Kosova koji je započeo dijalog pod tehničkim izgovorom i želi da završi teritorijalnim. Stiče se osnovani utisak da nosioci dijaloga i njihovi podržavaoci žele da reše male probleme, izgleda, uz podršku nekih moćnih država, stvarajući veliki problem“, napisao je Bećaj.

On je dodao da neuspeh učlanjenja Kosova u INTERPOL ili ostavke predsednika severnih opština na Kosovu ne smeju da budu povod podele Kosova, jer će posledice biti mnogo veće, „regionalne i dugoročne“.

„Realno gledano, podela ne može imati etnički karakter, podela može imati samo protagonistički karakter. Manjinske zajednice će biti i na jednoj i na drugoj strani, ali ugroženije nego pre podele“, ocenio je Bećaj.

Prema njegovim rečima predsednik Kosova Hašim Tači insistirajući na „korekciji granica“ zapravo želi da spasi sebe, jer se nada da će Specijalni sud posle potpisanog kompromisa amnestirati sve činioce krivičnih dela, prema tome i njega, koga je Bećaj označio kao „glavnog protagonistu iz izveštaja Dika Martija“.

Bećaj smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće priznati nezavisnost Kosova iz jednostavnog razloga što će pripajanjem Albaniji, kosovska država nestati.

„Dakle, sadašnja laž da je Kosovo ‘nepostojeća’ država, u slučaju podele, odnosno spajanja sa Albanijom, biće istina! Sudbina Srba južno od Ibra će se razmeniti sa dve-tri hiljade kvadratnih kilometara severa“, ocenio je Bećaj.

On je dodao da su medjunarodni zvaničnici koji podržavaju podelu „oportunisti, pragmatični, birokrate koje je naša kriza, istini za volju, umorila“.

„Njihova logika je jednostavna, ako su u prošlom i ovom veku nestale više od 40 država sa bujnom istorijom, zašto ne bi nestala država sa deset godina problema“, smatra Bećaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.