U trendu

Bekčić (Nova-Da se struka pita): Zašto Torlak nije proizveo dovoljno vakcina protiv gripa

Članica Predsedništva „Nove – Da se struka“ Stana Bekčić pitala je danas nadležne zašto domaći Institut „Torlak“ nije proizveo dovoljana broj vakcina protiv gripa za gradjane Srbije.

Ona je u saopštenju navela da su zdravstvene vlasti, u nekoliko navrata, „objavljivale preko medija pod njihovm kontrolom“ da će prvi put posle 15 godina građani Srbije moći da se vakcinišu domaćom vakcinom protiv sezonskog gripa koju je proizveo Torlak“.

Bekčić, koja je doktor farmaceutskih nauka, je dodala da je bilo objavljeno da je distribucija vakcine počela odmah.

„Iz medija smo, saznali nešto kasnije, da je u skladu sa planom Instituta za javno zdravlje Batut, u Srbiju uvezeno 373.360 doza četvorovalente vakcine protiv gripa, a da distribucija počinje odmah“, kazala je ona

Kazala je da je nabavku, po javnim izvorima, sproveo Republički fond za zdravstveno osiguranje, dok je uvoznik i distributer jedna poznata farmceutska kompanija.

„Dobri poznavaoci prilika tvrde da je Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ proizveo svega oko 23.000 doza vakcine protiv gripa za sezonu 2022/2023“, navela je ona.

Ocenila je da to, praktično, znači da domaći proizvodjač „Torlak“, „nije proizveo i obezbedio za građane Srbije dovoljan broj doza vakcine protiv gripa za ovu sezonu“.

„Razlozi za to su što Institut za virusologiju vakcine i serume „Torlak“ proizvodi trovalentnu vakcinu protiv gripa, a ne četvorovalentnu kakva je uvezena“, dodala je ona.

Navela je da je „značajan nedostatak i što su Kliničkom studijom obuvaćeni samo pacijenti od 18 do 65 godina, a ne i mala deca, trudnice i stariji od 65 godina“.

“ To znači da vakcinu protiv gripa koju je proizveo „Torlak“ ne mogu koristiti građani trećeg doba, koji su, inače, posebno osetljiva grupa“, rekla je Bekčić.
Ocenila je da postoji „erozija stručnog kadra “ u Torlaku.

„Iako postoje tehničke mogućnost za godišnji obim proizvodnje vakcine protiv gripa, nažalost, zbog višegodišnje erozije stručnog kadra Instituta „Torlak“, država neće imati za ovu sezonu, u dovoljnoj količini vakcinu koju je proizveo domaći proizvođač za sve zainteresovane“, rekla je ona.

Ukazala je na zapošljavanje “ kadrova Srspke napredne stranke (SNS) u Torlaku“.

„Krajnje odgovorno ukazujemo da je tokom avgusta i septembra ove godine, intenzivno zapošljavan SNS kadar, upravo na proizvodnji vakcine protiv gripa Instituta „Torlak“ što je dodatno pogoršalo situaciju“, rekla je ona.

Navela je i da „Nova – Da se struka pita“ insistira da se jasno i nedvosmisleno saopšte pouzdani podaci“ koji, kako je kazala, „spadaju u grupu osetljivih zdravstvenih pitanja“.

„I dalje ćemo svojim angažovanjem upućivati na sve nelogičnosti, korigovati državu i ukazivati na dobra rešenja, za dobrograđana Srbije, koji podnose teret lošeg i pogrešnog kadriranja vladajuće stranke sa dalekosežnim posledicama“, rekla je Bekčić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar