U trendu

Beljanski: Političke i interesne grupacije možda žele da preuzmu advokatske komore

Predsednik Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimir Beljanski izjavio je danas da ne treba isključiti mogućnost da političke i interesne grupacije pokažu interesovanje za preuzimanje advokatskih komora u Srbiji.

On je posle Skupštine AKV na kojoj reizabran za naredni četvorogodišnji mandat, rekao da su politički uticaji „pogubni za advokaturu“.

„Ne isključujem mogućnost prelivanja situacije iz Beograda u Vojvodinu, sa nadom da se to neće dogoditi, kao što ne isključujem ni mogućnost da političke i druge interesne grupacije pokažu interesovanje za preuzimanje komora”, rekao je Beljanski.

Ocenio je da situacija u beogradskoj advokaturi „liči na dogadjaje od pre četiri godine“ a da je nacrt zakona o parničnom postupku „iskorišćen kao neposredni povod za medjusobne zamerke i povećanje tenzije“ medju advokatima.

Predsednik, potpredsednik i deo članova Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, najveće komore u Srbiji, podneli su ostavke, a novi izbori u toj komori raspisani su za jesen.

„Moramo se odupreti političkim uticajima, bez obzira sa koje strane dolaze. Moramo biti svesni da se ti uticaji vremenom samo povećavaju jer je advokatura značajna društvena snaga od 11.000 intelektualaca. Nemojmo živeti u zabludi da se na jesen kada dodju na red izbori u ograncima, neće pojaviti kandidati sa političkom agendom koji će pokušati da usmere rad komore na stranu koja je suprotna interesima advokature“, rekao je predsednik AKV.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.