U trendu

Beogradski centar za ljudska prava: Stanje u Srbiji se pogoršava

Stanje ljudskih prava u Srbiji se pogorÅ¡ava zbog nedostatka dijaloga u druÅ¡tvu i gubitaka poverenja gradjana u drÅŸavne institucija, ocenila je danas profesorka Vesna Petrović, iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Petrović je predstavljajući u Beogradu izveÅ¡taj „Ljudska prava u Srbiji 2019“, koji je ona uredila, kao primere loÅ¡eg stanja ljudskih prava navela rečnik poslanika SkupÅ¡tine Srbije kada govore o novinarima, sudijama, glumcima i drugim neistomiÅ¡ljenicima, kao i donoÅ¡enje zakona bez javnih rasprava i „leks specijalise“ koji imaju koruptivne odredbe.

„Mislili smo da će se neÅ¡to promeniti kada je otvoreno Poglavlje 23 (o pravosudju i osnovnim pravima u pregovorima Srbija-EU)“, medjutim, poÅ¡to se septembra 2019. godine sa mesta Å¡efice tima Srbije za pregovore sa EU povukla Tanja Miščević, „joÅ¡ nema pomaka da će je neko zaminiti, u proÅ¡loj godini su otvorena samo dva poglavlja, a javnost ne zna ko je pregovarač“, rekla je ona.

Novinar i jedan od autora izveštaja, Ivan Protić izjavio je da se ionako teško stanje u medijima u Srbiji drastično pogoršalo što je, kako je naveo, višegodišnji trend.

„ZabeleÅŸeno je najmanje 110 incidenata s novinarima, od toga jedan pokuÅ¡aj ubistva. U drugoj polovini 2019. evidentirano je 5.057 prekrÅ¡aja profesionalnog kodeksa, viÅ¡e za jednu Å¡estinu u odnosu na isti period 2018. godine“, rekao je Protić.

Dodao je da je porastao broj optuÅŸbi na račun novinara koji kritički izveÅ¡tavaju o vlasti i podsetio da je grupa novinara iz Srbije podnela predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog negativne kampanje koju vode provladini mediji, a u kojoj su nazvani „strani plaćenici“ koji ÅŸele da „stvore haos“, „sprovedu nasilje“ i „ubiju predsednika“.

Naglasio je da je „ogoljena namera“ vlasti da kontroliÅ¡e sve kanale javne komunikacije i naveo primere drÅŸavnog monopola nad medijima koji vlast koristi.

„PokuÅ¡aj jačanja kontrole je i skandal s novom Medijskom strategijom koja je na brzinu poslata u Brisel, bez ijednog prihvaćenog zahteva medijskih udruÅŸenja, a premijerka Srbije Ana Brnabić je to pravdala greÅ¡kom njenih činovnika. Uz to ide odrÅŸavanje u ÅŸivotu zakonski ugaÅ¡ene novinske agencije Tanjug, koja uÅŸiva prednost u dobijanju informacija u odnosu na druge dve agencije i finansira se od strane vlasti o kojoj piÅ¡e samo pohvalno“, kazao je Protić.

Protić je, na jednoj strani, pomenuo izveÅ¡taje Evropske komisije, Svetski indeks medijskih sloboda Reportera bez granica Srbija, Fridom haus Srbija, koji navode da na polju medija u Srbiji nema napretka, a na drugoj strani je podsetio na ocene drÅŸavnih zvaničnika, koji kaÅŸu da su zadovoljni stanjem u medijima i da nema „medijskog mraka“, da su pluralizam i iznoÅ¡enje drugačijeg vidjenja stvari dobro uredjeni.

Jedan od autora izveÅ¡taja, DuÅ¡an PokuÅ¡evski iz Beogradskog centra za ljudska prava, osvrnuo se na pravo na privatnost za Å¡ta je kao primer izneo nedavnu aferu „Nedeljnik“: da je ministar odbrane Aleksandar Vulin presreo privatnu prepisku urednika tog lista i bivÅ¡eg ministra odbrane Dragana Å utanovca i javno je komentarisao.

„Kako su doÅ¡li do tog teksta? Kako je kanal komunikacija postao dostupan svima?, pitao je PokuÅ¡evski.

Kao drugi primer je naveo da je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, prošle godine na konferenciji za novinare izneo detalje interne prepiske unutar redakcije televizije N1.

Pokuševski je upitao da li postoji adekvatna kontrola sluşbi bezbednosti u Srbiji.

Naveo je primer rada Odbora SkupÅ¡tine Srbije za kontrolu sluÅŸbi bezbednosti koji „u izveÅ¡tajima nema zamerku na rad sluÅŸbi bezbednosti, a nisu se ni bavili svojim nadleÅŸnostima, hvalili su rad predsednika Srbije Vučića na očuvanju teritorijanog integriteta Srbije i uručivali ordenje pojedincima“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.