U trendu

Beogradski SSP kritikovao Vesića zbog nabavke autobusa na gas

Beogradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) ocenio je danas da je kupovina 100 autobusa na gas finansijski štetna za grad i zbog toga oštro kritikovo zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Predsednica SSP Beograda Mila Popović je u saopštenju navela da je Vesić napravio „čitav cirkus od nabavke autobusa za Beograd“.

Popović je dodala da je on to uradio da bi ostvario „prvobitni naum“ i da kupi turske BMC autobuse.

Ona je navela da je zamenik gradonačelnika u decembru 2020. najavio da će 100 autobusa na gas koštati 3,6 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, Vesić je tu nabavku prekinuo 11. maja „zbog ingeniozne ideje“ da će u budžet grada novom nabavkom vratiti tri miliona evra iz zelenog EU fonda.

Popović je podsetila da je SSP još 13. maja saopštila „da je ceo problem bio što Erdoganovi prijatelji iz BMC-a nisu mogli da spreme ponudu“.

Rekli smo „i da Vam je plan da se nabave njihovi autobusi preko lizinga i da još ubacite i privatnika, koji će imati monopol na prodaju gasa GSP-u“, dodala je ona.

Napomenula je da Vesić nikada nije objasnio kako GSP može da ima pumpu za dizel, a ne može za gas.

„Niste objasnili, jer to ne može da se objasni, osim da je u pitanju još jedan štetan ugovor za naš grad. A vrlo koristan za privatnika i vaše džepove“, navela je ona.

Popović je još rekla da je Vesić 20. avgusta prihvatio da preko lizinga nabavi 100 BMC vozila za više od četiri milijarde dinara, a da je povoljniju ponudu kvalitetnijih autobusa „isključio zbog formalnih razloga“.

Ona je pitala kako je sada nabavka još skuplja i to za više od 500 miliona dinara u odnosu na prekinutu nabavku i zašto Beograd nije vlasnik vozila, već su to lizing kuće.

Pitala je i koliko će koštati prenos (autobusa u vlasništvo grada), ako ga ikada bude.

Popović je postavila i pitanje „šta se desilo sa parama iz zelenog fonda EU i kada će te pare stići u budžet Beograda“.

Dodala je da je poznato da su BMC autobusi lošijeg kvaliteta, da se često kvare i da se ne koriste nigde u Evropi.

„Prema našim informacijama, ovakve zglobne autobuse na gas, BMC je prodao jedino Azerbejdžanu“, dodala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.