U trendu

Beogradskom centru za bezbednosnu politiku ponovo stižu pretnje

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) saopštio je danas da je na njihovu adresu stiglo preteće pismo u kojem im se preti da će „biti uništeni od prvog do poslednjeg“, a da je slično pismo stiglo i drugim organizacijama civilnog društva.

„BCBP je pretnje prijavio policiji, a protiv potpisnika pisma će podneti krivičnu prijavu. Očekujemo da će nadležne institucije u narednom periodu reagovati u skladu sa zakonom. Takodje, apelujemo na državne zvaničnike i medije da ne doprinose daljem širenju atmosfere neprijateljstva prema organizacijama civilnog društva“, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je navela da u atmosferi u kojoj se svi koji kritički nadziru rad institucija proglašavaju izdajnicima države, ne čudi da pojedinci upućuju takve pretnje.

„U društvu se već godinama unazad stvara atmosfera neprijateljstva i straha od organizacija civilnog društva. Krajem prethodne godine, u Skupštini je vodjena burna rasprava o pretnjama po bezbednost države i tom prilikom su istaknute izjave predstavnika BIA koji je kao najintenzivniju pretnju Srbiji naveo ‘prikriveno delovanje spoljnog faktora’ i njegov uticaj na pojedine opozicione političare, medije, nevladine organizacije i sindikate. Nakon ovakvih izjava, ne iznenadjuju konstantni napadi na kritički nastrojene medije i organizacije civilnog društva“, dodaje se.

BCBP je podsetio da su te pretnje poslednje u nizu napada na tu organizaciju, da je prošle godine obijen stan izvršnog direktora u kojem živi sa suprugom i detetom a da je u avgustu 2016. godine na njegovom autu bila ispisana preteća poruka „Čuvaj se“, nakon niza izjava u vezi sa slučajem rušenja u Savamali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar