U trendu

Berbok i Brnabić: Očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu ključni za napredak regiona

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok saglasile su se danas u Beogradu da su očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja za svaki dalji napredak regiona.

Berbok je navela da je u nemačkoj Vladi po prvi put imenovan izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, koji je prisustvovao današnjem sastanku, saopšteno je iz Vlade.

Ona je naglasila značaj nastavka reformi u oblasti vladavine prava i s tim u vezi, ustavne promene koje su usvojene početkom godine su ocenjene kao veoma konstruktivne i korak u pravom smeru.
Na sastanku je istaknuto da je Nemačka izuzetno važan partner Srbije po pitanju evrointegracija i ekonomske saradnje, kao i jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera.

Nemačke kompanije zapošljavaju više od 75.000 ljudi u Srbiji, i ujedno najveći srpski spoljnotrgovinski partner sa robnom razmenom većom od 6,5 milijardi evra iz 2021. god.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je podvukla da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu i ispunjavanju svih potpisanih obaveza, kao i da na najbolji mogući način doprinosi njegovom napretku.

Brnabić je naglasila značaj podrške Nemačke na evropskom putu Srbije.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar