U trendu

Bilčik: Cilj dijaloga je da izbori budu fer i da ih opozicija ne bojkotuje

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik, posrednik u predstojećem dijalogu dela vlasti i opozicije u Srbiji, izjavio je da je cilj tog procesa da sledeći izbori budu fer i pošteni i da ih opozicija ne bojkotuje.

Na tvrdnje da je poslednji rok za dogovor dve strane septembar, kako bi bilo vremena za primenu eventualno dogovorenog, Bilčik je televiziji N1 rekao da su evropski posrednici spremni na dijalog do poslednjeg momenta do kog je moguće napraviti pomake.

„Mi ćemo dati svoj dorpinos i spremni smo da budemo uključeni koliko god je potrebno. Nemamo nikakve rokove, dijalog se održava od 2019. godine. Ovo je druga faza i spremni smo da radimo do poslednjeg momenta do kog je moguće napraviti neke pomake. Mislim da svi treba da uđu u pregovore sa dobrom voljom i otvorenog uma“, rekao je Bilčik.

U Beogradu će u petak i subotu biti održan prvi sastanak uživo uz posredstvo četiri poslanika EP, Bilčika, Tanje Fajon, Knuta Flekenštajna i Eduarda Kukana.

Bilčik je kazao da će to biti prva misija četvoro evroparlamentraca van Unije, što prema njegovim rečima ukazuje na značaj međustranačkog dijaloga i za EP i za Sbriju.

„Cilj je da uživo pokrenemo drugu fazu dijaloga, jer smo pripreme sastanka imali onlajn 1. marta, i ovo će biti prvi sastanak uživo. Nadamo se da će biti uspešan. Nadamo se i da će dobra volja koja je iskazana i od predstavnika Skupštine Srbije i opozicije tokom bilateralnih sastanka, kojih je u poslednjih nekoliko nedelja bilo 15, biti pretočena u konstruktivan sastanak“, naveo je Bilčik.

Dodao je da je važno da dijalog bude iskorišćen za slušanje, da nema nikakvih spremnih rešenja, ali da se stvaraju uslovi za konsturktivan dijalog koji bi mogao da dovede do značajnih rešenja.

Tanja Fajon je rekla da je zbog implementacije važno da dijalog bude završen što pre, jer nije poznato kada će biti izbori u Srbiji.

„Postoje spekulacije da će izbori biti u aprilu, dobro je da završimo što pre, jer je bitna implementacija. Iz prvog kruga dijaloga imali smo nekoliko pomaka, ali je problem implementacija. U pitanju je opet sloboda medija i dostupnosti i opoziciji i malim partijama da dobiju vreme u emisijama, to će biti predmet rasprave, kao i govor mržnje“, kazala je Fajon.

Ona je navela da očekuje da će sve partije, uključujući vanparlamentarne, učestvovati u dijalogu i da će razmeniti stavove „o stvarima u kojima ima smisla naći kompromis i poboljšati uslove“.

„Onda ćemo verovatno za vreme godišnjih odmora imati onlajn sastanak“, dodala je Fajon.

Bilčik i Fajon navode da se radi na finalizaciji agende i da su u kontaktu sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem i drugim akterima međupartijskog dijaloga.

„Pitali ste me i za predsednika (Aleksandra Vučića). Mi želimo da se sretnemo sa njim i da radimo na detaljima. Kada dođemo u Beograd, sve će biti jasnije. Planiramo da imamo sastanke sa svim relevatnim akterima u Srbiji, a to svakako uključuje predsednika“, rekao je Bilčik.

Fajon je navela da će razgovarati sa svim parlamentarnim strankama, Dačićem i da će se „verovatno sresti“ i s Vučićem.

„Puno je dinamike ovih dana, imali smo 25 sastanaka sa svim partijama koje učestvuju u dijalogu“, dodala je Fajon za N1.

Vučić ima negativan stav prema dijalogu uz posredstvo stranaca i favorizuje paralelni dijalog vlasti i dela opozicije bez posrednika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.