U trendu

Bilčik: Dijalog Beograda i Prištine i nastavak reformi ključni za put Srbije ka EU

Novi izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da odluka Evropskog saveta da ne odobri otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom predstavlja istorijsku grešku, ali da ne utiče direktno na put Srbije ka EU, čiji su najvažniji aspekti dijalog Beograd i Prištine i nastavak reformi.

„Takva odluka (Evropskog saveta) je istorijska greška, nadam se da imamo još vremena da je ispravimo. Važno je poslati kredibilan signal svim našim partnerima u regionu, uključujući Srbiju, da je EU ozbiljna po pitanju proširenja. Ta odluka Saveta ne utiče direktno na put Srbije ka EU, čiji su najvažniji aspekti u dijalogu, domaćim reformama, u poglavlju 23 i 24 i drugim kriterijumima koji treba da budu ispunjeni“, rekao je Bilčik za RTV.

On je kazao da ta odluka Evropskog saveta „politički nije dobar signal prema proširenju“ i da se zato „nada da će moći da bude preispitana“ i da će EU Albaniji i Severnoj Makedoniji „moći da ponudi perspektivu pristupanja“.

„Bilo bi to dobro za regionalnu stabilnost i za Balkan u celini“, naveo je Bilčik, slovački poslanik EP iz redova Evropske narodne partije.

On je rekao da će njegov prvi korak na mestu izvestioca za Srbiju biti da aktivno radi na tome da pomogne Srbiji da napreduje na evropskom putu.

„Biću u bliskom kontaktu s kolegama iz Evropskog parlamenta, Odbor EP za stabilizaciju i pridruživanje sledeće nedelje ide u Beograd, nadam se konstruktivnim sastancima, već tražim datum da i sam posetim Beograd“, kazao je Bilčik.

On je naveo da je tu poziciju prihvatio „s poštovanjem ali i odgovornošću“ i dodao da se nada „konstruktivnoj saradnji s partnerima iz Srbije“ i njenom napretku u reformama, kako bi obezbedila „veću podršku proširenju u zemljama EU“.

Bilčik je rekao da je pratio dijalog Beograda i Prištine i da zna da je „krucijalan deo pristupnog procesa“ Srbije.

„Nadam da ćemo u budućnosti moći da pomognemo da dijalog napreduje, da se otključa. Važno je da bude nastavljen i da donese konstruktivne rezultate“, naveo je izvestilac EP za Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.