U trendu

Bilčik: Evropski parlament spreman da nastavi posredovanje u medjustranačkom dijalogu u Srbiji

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju, Vladimir Bilčik istakao je da je EP spreman da nastavi posredovanje u medjustranačkom dijalogu.

„Srbija pripada Evropi kulturno, politički, ekonomski, geografski. Mislim da bi pridruživanje zajednici evropskih vrednosti trebalo da bude u interesu gradjana Srbije, ne samo zbog ekonomske i socijalne koristi, već i zbog zajednice i vrednosti koju ona predstavlja“, rekao je Bilčik u intervjuu za portal „Slobodna reč“.

On je ukazao da „sve zainteresovane strane treba aktivno da rade na komunikaciji o značaju mesta Srbije u Evropskoj uniji“.

Kao primer praktične podrške EU naveo je podršku tokom pandemije Kovida-19, kada je EU „nedvosmisleno stala uz Srbiju“ i njenim gradjanima pružila „humanitarnu i ekonomsku podršku“.

Bilčik je rekao da je izveštaj o Srbiji koji je prošle nedelje predstavljen u Evropskom parlamentu, jasan, da Srbija ima nacrt neophodnog reformskog procesa i ponovio važnost četiri stvari: reforme, oporavak, regionalna saradnja i pomirenje.

Potrebne su reforme „usko povezane s vladavinom prava i funkcionisanjem demokratskih institucija“, rekao je Bilčik i ukazao da je napredak u tome „ključan za evropsku perspektivu i napredovanje ka EU“.

Naglasio je važnost jačanja parlamentarne demokratije i funkcionisanja parlamenata u regionu i rekao da EP želi da nastavi posredovanje u Medjustranačkom dijalogu (IPD) u Srbiji.

Bilčik je potvrdio da je dijalog Beograda s Prištinom jedan od važnih elemenata šireg procesa pristupanja, ali da to nije jedino važno u procesu pristupanja.

„Da budem jasan: to nije jedini deo procesa pristupanja. Opšti napredak u vladavini prava i osnovama je presudan. Kada govorimo o dijalogu Beograda i Prištine, sporazum moraju prihvatiti oba partnera i mora da bude zasnovan na principima koji poštuju medjunarodno pravo i sveukupne ciljeve održivih i mirnih rešenja“, rekao je on.

Bilčik je rekao da EP ostaje posvećen medjupartijskom dijalogu u Srbiji i da postoji spremnost da se nastavi s „nizom važnih i kritičnih tačaka iznetih u Izveštaju Komisije o Srbiji“.

Rekao je da je Skupština Srbije „primarni partner EP za medjupartijski dijalog“ još od prošle godine, kada je pokrenut taj dijalog.

Čeka se, kako je rekao, „punopravan sastav“ Narodne skupštine Srbije, a EP je već spreman da stupi u kontakt s predsednikom budućim Skupštine da bi se razgovaralo o „pogodnim modalitetima za sledeću fazu“ dijaloga.

„Postoji niz zakonodavnih i institucionalnih pitanja koja su i dalje otvorena od prvog kruga IPD-a, održanog uoči srpskih parlamentarnih izbora. Šire gledano, dijalog je imao za cilj da olakša promene koje bi mogle da poboljšaju kvalitet parlamentarnog rada i političke uslove u Srbiji“, rekao je Bilčik.

Izvestilac je rekao da je EP spreman da razgovara o tim pitanjima s novim rukovodstvom Skupštine Srbije i da istraži kako mogu najbolje da pomognu u postizanju ciljeva širokim medjustranačkim dijalogom, takodje s obzirom na preporuke Komisije o izbornim i političkim nedostacima u Srbiji.

Bilčik je rekao da će već sada da počne da radi na izveštaju o Srbiji, u svom svojstvu Stalnog izvestioca Evropskog parlamenta, i da su paket proširenja i Izveštaj Komisije o Srbiji razjasnili glavne izazove.

„Moj cilj je da dobijem najveću moguću podršku u Evropskom parlamentu, preko stranačkih linija, za Izveštaj i za put Srbije ka EU“, rekao je on.

Bilčik je izrazio žaljenje što proteklih meseci zbog pandemije Kovida-19 nije posetio Srbiju, ali je rekao da je u stalnom kontaktu sa sagovornicima u Srbiji i da se „raduje nastavku redovnog političkog života“, uključujući putovanje u Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.