U trendu

Bilčik i Fajon pozdravljaju obnovu pluralizma, žale zbog polarizacije i pritisaka

Poslanici Evropskog parlamenta (EP), Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, pozdravili su danas obnovu pluralizma u Skupštini Srbije, ali su izrazili žaljenje zbog veoma polarizovane atmosfere u predizbornoj kampanji, stanja u medijima i pritisaka vlasti na birače.

Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, i Fajon, šefica Delegacije EP za odnose sa Srbijom, naveli su u zajedničkoj izjavi i da „žale zbog nejasne komunikacije Republičke izborne komisije o preliminarnim rezultatima izbora, posle zatvaranja biračkih mesta“.

„Pozdravljamo povećanu izlaznost birača i povratak više pluralističkom parlamentu u Srbiji posle učešća brojnih stranaka i kandidata sa različitih strana političkog spektra na izborima 3. aprila. Žalimo zbog visoko polarizovanog političkog okruženja tokom kampanje, obeleženog ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom vlasti na birače“, navodi se u izjavi objavljenoj na sajtu Evropskog parlamenta.

Bilčik i Fajon, poslanici EP iz Slovačke i Slovenije, osudili su „nasilni napad na jednog od opozicionih lidera Pavla Grbovića na dan izbora“.

Oni su izrazili žaljenje „što Srbi sa Kosova nisu mogli da glasaju u blizini svojih domova, uz pomoć Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, što je ranije bio slučaj u više navrata“.

„Spremni smo da radimo sa novim sazivom parlamenta na konkretnim merama za jačanje demokratije i vladavine prava u Srbiji. Takođe je važno sprovesti preporuke koje će predstaviti misija Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Ovi koraci mogu da unaprede evropsku agendu u korist svih građana Srbije“, naveli su Bilčik i Fajon.

Uz zajedničku izjavu Bilčika i Fajon, na sajtu Evropskog parlamenta se navodi da su predsednički, vanredni parlamentarni i izbori za Skupštinu Beograda održani u Srbiji 3. aprila „u vreme snažne polarizacije između vladajućih partija i opozicije“.

„Izbori su održani u okruženju koje je zasenila ruska invazija na Ukrajinu i posle protesta građana povezanih sa pitanjima životne sredine i usvajanjem Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi“, navodi se.

Dodaje se da je „međupartijski dijalog vlasti i opozicije, uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta, rezultirao usvajanjem niza mera za unapređenje izbornog procesa“ i podesća da su mnoge opozicione stranke bojkotovale prethodne parlamentarne izbore u Srbiji, u junu 2020. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.