U trendu

Bilčik i Fajon: Srbija treba da se uskladi sa politikom EU i uvede sankcije Rusiji

Poslanici Evropskog parlamenta (EP), Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, izjavili su danas da očekuju da se Srbija u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije (EU), što uključuje uvođenje sankcija režimu ruskog predsednika Vladimira Putina zbog agresije na Ukrajinu.

Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, i Fajon, šefica Delegacije EP za odnose sa Srbijom, naveli su u zajedničkoj izjavi da to „vide kao važan i hitan signal da Srbija podržava principe i vrednosti EU i da je posvećena zajedničkom radu sa evropskim partnerima ka miru“.

„Jedinstvo međunarodne zajednice u suprotstavljanju Putinovoj agresiji na Ukrajinu od suštinskog je značaja za svaki pokušaj učvršćivanja mira i izbegavanja širenja rata koji je pokrenuo Kremlj. Očekujemo da se Srbija u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući sankcije usvojene protiv režima u Rusiji“, naveli su Bilčik i Fajon.

U izjavi posle današnjeg usvajanja rezolucije EP o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Bilčik i Fajon su naveli i da se međunarodna situacija „dramatično promenila od prošle nedelje“ i da „nema prostora za popuštanje agresoru“.

Na sajtu Evropskog parlamenta, uz izjavu Bilčika i Fajon, ukazuje se da je Vlada Srbije u nedelju usvojila zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost od 25. februara o krizi u Ukrajini.

„U zaključku od 15 tačaka navodi se da su Rusija i Ukrajina za Srbiju uvek bile prijateljske zemlje i da je Srbija pružala punu i principijelnu podršku poštovanju principa teritorijalnog integriteta Ukrajine. U zaključku je navedeno i da će se Srbija, kada je reč o sankcijama, rukovoditi isključivo zaštitom sopstvenih vitalnih ekonomskih i političkih interesa“, piše uz izjavu Bilčika i Fajon.

Ukazuje se da Srbija, dok podržava teritorijalni integritet Ukrajine, odbija da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, da „nije nedvosmisleno osudila rusku vojnu agresiju“ i da je uz Bosnu i Hercegovinu „jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa pozicijom EU“.

Evropski parlament je danas usvojio rezoluciju kojom osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, izražava duboko žaljenje zbog nepridruživanja Srbije sankcijama koje je EU uvela Rusiji, i ukazuje da neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije Uniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.