U trendu

Bilčik u izveštaju poziva vlasti u Beogradu da nastave reforme u vladavini prava

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiji Vladimir Bilčik pozvao je u nacrtu izveštaja o Srbiji vlasti u Beogradu da nastave reforme u oblasti vladavine prava, osnovnih prava, funkcionisanju demokratskih institucija i javne uprave, i da prenesu konkretne rezutate Briselu.

Bilčik je u nacrtu izveštaja objavljenom danas pozdravio što je Evropska unija ostala strateški cilj Srbije i izrazio zadovoljstvo što su vlasti u Beogradu nastavile napore da prilagode propise sa standardima EU.

Navodi da je Srbija nastavila da prilagodjava svoje pravosudje sa stečenim pravima Unije i naglašava da su poglavlje vladavine prava i osnovnih prava kao i normalizacija odnosa sa Kosovom i dalje suštinski potrebni i da će oni odrediti brzinu pristupnih pregovora.

„Demokratija i vladavina prava su osnovne vrednosti na kojima je zasnovana EU i u srcu su procesa proširenja i stabilizacije i pridruživanja, i reforme su potrebne da se suoči sa izazovima koji ostaju u tim oblastima“, navodi se u nacrtu izveštaja.

Bilčik je naglasio da je normalizacija odnosa izmedju Srbije i Kosova prioritet i preduslov za pristup EU i pozvao na aktivano i konstruktivno angažovanje u dijalogu pod pokroviteljstvom EU koji vodi specijalnih predstavnik.

U nacrtu se predlaže otvaranje novih pregovarčkih poglavlja sa EU, poziva se Srbija da preuzme potrebne obaveze za reforme i podseća da je otvaranje poglavlja alatka za ostvarenje održivih proevropskih promena u Srbiji.

Bilčik navodi da zamah stvoren novim mandatom posle izbora 21. juna 2020. pruža šansu za ostvarivanje znatnog napretka ka evropskoj perspektivi Srbije.

Izvestilac EP je naglasio značaj izveštaja OEBS/ODIHR o junskim izborima, navodeći da je izborni proces bio efikasan ali da ostaje zabrinutost zbog dominacije vladajućih stranaka, uključujući i u medijima, i poziva vlasti da primene preporuke OEBS-a pre sledećeg izbornog ciklusa.

Bilčik je izrazio žaljenje zbog odluke većine opozicije da bojkotuje izbore.

„Ponavljam da je jedin način da se osigura političko predstavljanje svojih glasača kroz učešće u političkom i izbornom procesu“, rekao je Bilčik.

Pozdravio je uspostavljanje medjupartijskog dijaloga od strane Evropskog parlamenta i prvobitne mere koje su preduzele vlasti Srbije i parlamentarna većina da poboljšaju izborne uslove.

On je pozvao na nastavak medjupartijskog dijaloga i uključenje svih relevantnih činilaca i proevropskih političkih snaga u zemlji.

Izrazio je žaljenje zbog nedostatka napretka oko medijske slobode, uvredljivog jezika, zastrašivanja i čak govora mržnje i pozvao vlasti Srbije da odmah preduzmu mere da garantuju slobodu izražavanja i nezavisnost medija.

Bilčik ukazuje da je pravni i insitucionalni okvir za podržavanje ljudskih prava u glavnim crtama uspostavljen i poziva na njegovu bolju primenu posebno kada se radi o najosetljivijim grupama društva.

Nacrt izveštaja će biti na dnevnom redu Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) u decembru dok je glasanje o izveštaju predvidjeno za februar 2021.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar