U trendu

Biljana Stojković u pismu studentima pozvala da se pridruže protestima Srbija protiv nasilja

Kopredsednica stranke Zajedno i univerzitetska profesorka Biljana Stojković uputila je danas pismo studentima, u kome ih poziva da prisustvuju protestima u Beogradu, navodeći da bi se time izborili za bolje društvo.

Stojković je u pismu studentima navela da čitavu deceniju piše preporuke za svetske univerzitete, kako bi studenti otišli „u bolji život i da se nikada ne vrate“.

„I tokom deset godina osećam neizmernu bol jer vas razumem i nemam obraza da vas zadržavam u zemlji u kojoj su moral i pravda poništeni, a nasilje i prostakluk naša svakodnevica. Zaslužili ste mnogo bolje od života koji smo za vas napravili! Duboko vam se izvinjavam zbog greha akademske zajednice koja ćuti“, navela je Stojković.

Istakla je da se „usuđuje da studente zamoli za pomoć“, tvrdeći da se Srbija nalazi na „prekretnici u borbi sa autokratskim, korumpiranim i nasilnim režimom Aleksandra Vučića“ i da apeluje na svakog od studenata da se uključi u proteste i da ne stoji nem pred licem tiranije.

„Mnogi od vas već su prepoznali trenutak borbe i srećemo se na ulicama gradova. Uhvatite se za ruke svojih kolega studenata, profesora, aktivista i pobunjenih građana koji sa vama dele viziju boljeg života i društva pravde, jednakosti i slobode. Izađite na ulice, podignite se zajedno i neka se vaš glas prolomi kroz celu zemlju“, rekla je Stojković.

Dodala je da se borba ne vodi samo na ulici i pozvala studente da se „naoružaju znanjem, preispituju društvo nepravde i nasilja, naoštre svoje umove i suprotstave se narativu laži i licemerja“.

„Odgovornost za budućnost života u sopstvenoj zemlji pala je i na vaša pleća, zbog čega vam se još jednom izvinjavam u ime svih prethodnih generacija i naših grešaka“, navela je Biljana Stojković.

Protesti pod nazivom „Srbija protiv nasilja“ održani su se tri puta u centru Beograda, a na te proteste je pozvao jedan deo opozicije, među kojima i stranka Zajedno.

Idući protest opozicija je najavila za subotu, 27. maj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar