BIRODI: Vučić i dalje preovladava u centralnim informativnim emisijama

U prvoj nedelji kampanje za predsedničke izbore u izveštavanju elektronskih medija nastavljen je trend dominantno pozitivnog predstavljanja predsedničkih kandidata, a Aleksandar Vučić i dalje preovladava u centralnim informativnim emisijama, saopštio je danas Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Kako se dodaje, rezultati monitoringa medijskog izveštavanja od 10. do 16. marta pokazaju da Vučić u centralnim informativnim emisijama na televizijama RTS 1, Prva, Pink, B92, Hepi i N1 preovladava i kao predsednički kandidat i kroz predstavljanje njegovih premijerskih aktivnosti.

Prema rezultatima, apsolutna dominacija Aleksandra Vučića nastavljena je na TV Pink  –  od ukupno 7.999 sekundi, 6.961 je posvećeno Vučiću u ulozi premijera, dok je u 1.038 sekundi predstavljen kao predsednički kandidat.

Poredjenja radi, prvi sledeći kandidat, Saša Janković, na TV Pink imao je tek 288 sekundi, naveo je BIRODI.

Od opšteg trenda izveštavanja o predsedničkim kandidatima na TV Pink, koji odlikuje pozitivno predstavljanje, odstupa se u dva slučaja  –  dok je Vuk Jeremić u 165 sekundi, od ukupno 247, negativno predstavljen, Saša Janković je u 71 sekundi, od ukupno 361, negativno predstavljen.

BIRODI je naveo da je sličan trend dominacije Aleksandra Vučića, usled dvostruke funkcije, zabeležen i u izveštavanju TV Prva, TV B92, RTS 1 i TV Hepi, a da su s druge strane, ostali učesnici izbora ujednačeno predstavljeni.

Izveštavanje TV N1 odstupa od naznačenog trenda.

N1 karakteriše ujednačeno predstavljanje predsedničkih kandidata  –  tako je Vučiću pripalo 98 sekundi kao kandidatu i 385 kao premijeru, Saša Janković zabeležio je 209 sekundi, Vuk Jeremić 193, dok je Ljubiša Preletačević imao 189 sekundi.

Drugu nedelju kampanje obeležilo je intenzivnije praćenje aktivnosti Ljubiše Preletačevića, kojem je u izbornim blokovima RTS 1 i N1 posvećeno 90, odnosno 189 sekundi. Na ostalim posmatranim televizijama njegova zastupljenost je znatno manja u odnosu na druge kandidate.

BIRODI je ocenio da je za razliku od ranijih monitoringa, funkcionerska kampanja sada svedena na premijera Vučića, kao i da se porast vremena u izveštavanju o aktivnostima premijera može se objasniti spoljnopolitičkim dogadjajima  –  najveću medijsku pažnju su privukle premijerova poseta Nemačkoj i samit premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu.

Monitoringom su obuhvaćene centralne informativne emisije na televizijama RTS 1, Prva, Pink, B92, Hepi i N1. Analiza obuhvata praćenje vremenske zastupljenosti aktera na izborima i tonalitet njihovog predstavljanja.

BIRODI sprovodi monitoring izveštavanja medija po metodologiji koja je zasnovana na pravilima koja su definisali Venecijanska komisija, Savet Evrop, ODHIR, OEBS i Direktorat za ljudska prava EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.