U trendu

Biserko: Ruski uticaj u Srbiji ukida evropsku perspektivu i destabilizuje Zapadni Balkan

Rusija je nesumnjivo u velikoj meri uticala na prvi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori, i to je činila pre svega pomoću „državne crkve Srbije i ostalih poluga iz Beograda“, izjavila je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

„Kao članica NATO, Crna Gora veoma je važna za Rusiju i dublja penetracija Moskve u Crnu Goru značila bi dodatno jačanje ruskog uticaja u zemlji članici Atlanskog vojnog saveza. Istovremeno, stalnim provokacijama u Crnoj Gori, Moskva proverava da li će NATO reagovati i na koji način“, kazala je Biserko u intervjuu za portal Autonomija.info.

Sa druge strane, dodala je, ruski ulazak u Crnu Goru značio bi i izlazak Rusije na Mediteran, na Jadransko more, gde nije mogla izaći ni u vreme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), niti svih proteklih godina.

„To je važan cilj ili aspiracija Rusije, koji bi, u novoj podeli sfera uticaja, značilo pozicioniranje Moskve ne samo na istočni Mediteran, nego i na njegov srednji deo“, smatra Biserko.

Ocenila je i da Srbija još uvek ima teritorijalne aspiracije prema državama regiona, a da se njeni interesi u Crnoj Gori očituju kroz promovisanje Beograda kao lidera u regionu i kroz zaokruživanje projekta „srpskog sveta“.

Rekla je i da je veoma važan uticaj Rusije i Kine na region zbog toga što se pomoću Srbije „Balkan danas drži kao vrsta ruskog uporišta“ preko kojeg mogu da se osujete planovi Zapada u smislu konsolidacije zapadne sfere uticaja.

Ona smatra da je trenutno od većeg značaja to hoće li Rusija zadržati svoj uticaj u Srbiji i „srpskom svetu“, čime bi se trajno sprečila konsolidacija Zapadnog Balkana u smislu ukidanja evropske perspektive.

Biserko ističe da Rusija ima veoma duboke korene i veliki uticaj u Srbiji, pre svega kroz Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), ali da se SPC do sada nije mnogo javno protivila sporazumu sa Kosovom.

„U tom smislu, očekuje se da bi podržali moguću prozapadnu orijentaciju predsednika Vučića. Međutim, različite verske, akademske elite, zatim mladi ljudi koji su mahom antizapadno orijentisani, danas imaju veliki uticaj. I uglavnom su pod kontrolom Moskve“, istakla je Biserko.

Dodala je da taj mehanizam stalno stoji kao pretnja, ali da je za nju sam odgovoran Aleksandra Vučić koji je „rusifikovao i srpski nacionalizam i društvo u Srbiji“.

„U tom smislu, možda je on, kao autoritarni lider, sposoban da promeni postojeću paradigmu“, rekla je Biserko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar