U trendu

Biserko:Da li je vredno žrtvovati Srbe sa Kosova zbog dogovora o podeli teritorije?

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocenila je da je podela Kosova i razmena teritorija postala legitimna opcija za deo medjunarodne zajednice, i upozorila da se takvim rešenjem žrtvuje sudbina tamošnjih Srba.

Biserko je za izdanje lista „Danas“ od petka, 9. novembra, kazala da je i Srpska pravoslavna crkva svesna opasnosti podele teritorija.

„Ne ulazeći u to iz kojih razloga se Srpska pravoslavna crkva protivi podeli i razmeni teritorija izmedju dve države, moj utisak iz razgovora s tim ljudima koji žive u centralnom delu Kosova, jeste da im ona (SPC) puno pomaže i da je svesna opasnosti koje im prete od podele Kosova“.

Biserko je kazala da je prilikom nedavne posete Kosovu čula da predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači idejom o razmeni teritorija „priželjkuju Nobelovu nagradu za mir“, dok gradjani strahuju da će njihova sudbina biti žrtvovana.

„Da li je zaista vredno žrtvovati Srbe s Kosova da bi se postigao nekakav dogovor po tom nacionalističkom ključu podele i razmene teritorija. Medjunarodna zajednica mora biti svesna da svaka podrška ovakvom rešenju stvara i direktno uzrokuje ljudsku nesreću, nesreću običnih ljudi“, poručila je Biserko.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike