U trendu

Blinken: SAD oštro osuđuju akcije Prištine, pozivamo Kurtija da ih odmah obustavi

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je večeras da SAD oštro osuđuju aktivnosti Prištine koje doprinose eskalaciji tenzija na severu Kosova i pozvao premijera Aljbina Kurtija da ih odmah obustavi.

„Oštro osuđujemo poteze Vlade Kosova koji doprinose eskalaciji tenzija na severu Kosova i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i da se ponovo fokusira na dijalog pod okriljem EU“, napisao je Blinken na Tviteru.

U sukobima kosovske policije i lokalnih Srba, koji su pokušali da spreče ulazak novih gradonačelnika u zgrade četiri opštinske uprave na severu Kosovaa, povređeno je nekoliko desetina ljudi.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenir (Jeffrey Hovenier) izjavio je da SAD osuđuju akciju kosovskih vlasti čiji je cilj pristup zgradama opština na severu Kosova i dodao da ti „nasilni potezi treba odmah da budu obustavljeni“.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill) podelio je na društvenoj mreži Tviter (retvitovao) tu Hovenirovu poruku u istom minutu u kojem je ona objavljena.

Američki senator Kristofer Marfi, koji boravi u poseti Zapadnom Balkanu, osudio je akciju kosovskih vlasti kao „namernu provokaciju“ i pozvao Kurtija da je odmah okonča.

„Ove opštine jesu deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi (izabrani) zvaničnici imaju tehničko zakonsko pravo da pristupe tim zgradama. Ali u ovom trenutku, kada je situacija na severu (Kosova) toliko napeta, to je namerno provokativan i nepotreban korak“, naveo je Marfi, koji je u poseti Skoplju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar