U trendu

Bojan Klačar: Odluka PSG iznenadjenje

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar ocenio je večeras da stav Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Saše Jankovića da obustavi planove o izbornoj saradnji sa Demokratskom strankom (DS) predstavlja iznenadjenje ali i da ukazuje na mogućnost rekonfiguracije medju opozicijom.

On je za agenciju Beta ocenio da će i od dešavanja medju opoziconim strankama u kontekstu beogradskih izbora, zavisiti i procena vlasti o načinu učešća na tim izborima koji u redovnom terminu treba da budu održani u martu iduće godine.

Klačar je naveo da je stav PSG iznenadjenje iz dva razloga medju kojima je prvi i to što je DS pružila jasnu podršku Jankoviću na nedavnim predsedničkim izborima, pri čemu je, kako je naveo ta stranka bila skrajnuta iz kampanje.

Prema njegovim rečima, odluka PSG predstavlja iznenadjenje jer se iz nedavnih izjava u javnosti verovalo da su blizu dogovora s DS o učeću na beogradskim izborima.

Klačar je ocenio i da stav PSG predstavlja lošu poruku za opoziciju i njeno članstvo ukazavši da će se od budućih dešavanja na opozicionoj sceni zavisiti i ponašanje vlasti – prvenstveno Srpske napredne stranke (SNS).

On je rekao i da SNS sada može da proceni da li će izaći na beogradske izbore zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije ili u dve kolone i da će to zavisiti od dešavanja, odnosno rekonfiuracije na opozicionoj sceni.

Klačar pod rekonfiguracijom medju opozicijom podrazumeva stvaranje drugačijih od dosadašnjih stranačkih koalicija za beogadske izbore pri čemu ukazuje na mogućnost bliže saradnje Jankovića i Vuka Jeremića.

Ne isključuje, kako je naveo, u nekoj daljoj formi, ni mogućnost angažovanja pokreta Dveri u toj saradnji.

Pojedini mediji ranije su najavljivali mogućnost održavanja vanrednih izbora u Beogradu do kraja ove godine.

PSG je ranije danas saopštio da obustavlja planove o izbornoj saradnji sa DS zbog toga što je predsednik DS Dragan Šutanovac „javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava“.

Potom je DS saopštila da nema nameru da vodi debatu u medijima sa sa bilo kim iz opozicije, kao ni sa Jankovićem.

Dodala da je bezuslovno podržala Jankovića na predsedničkim izborima verujući da dele iste vrednosti, a da on današnjim saopštenjem o prekidu saradnje zbunjuje gradjane i šteti celoj opoziciji pred izbore u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.