U trendu

Borel i Blinken razgovarali telefonom o sutraĆĄnjem sastanku u Ohridu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Ćœozep Borel (Josep Borell) i američki drĆŸavni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) ocenili su da je sada „pravo vreme za značajne korake u interesu evropskih integracija Kosova i Srbije“.

Kako se navodi u saopĆĄtenju Evropske unije, u telefonskom razgovoru Borel je danas informisao Blinkena o poslednjem razvoju događaja u vezi sa „normalizacijom odnosa Kosova i Srbije, izneo svoja očekivanja u vezi sa sastankom u Ohridu“, i „podvukao značaj napretka u dijalogu za evropske aspiracije obe strane“.

Borel je naveo da ceni „neprekidnu, jasnu podrĆĄku koju SAD pruĆŸaju naporima EU, naročito u pogledu sporazuma na putu normalizacije odnosa i onog ĆĄto je prethodilo“ sutraĆĄnjem sastanku na visokom nivou kojem će, pored Borela, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Blinken i Borel su takođe razgovarali o situaciju u Etiopiji i o predstojećem samitu Evropske unije i SAD na temu energetike koji bi trebalo da se odrĆŸi sledećeg meseca u Briselu, dodaje se u saopĆĄtenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.