U trendu

Borel: Medjunarodno pravo se mora primenjivati svuda, pomažemo Ukrajini da se brani

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borel naveo je, povodom godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, da se „međunarodno pravo mora primenjivati svuda, kako bi svi bili zaštićeni od politike moći, ucena i vojnih napada“.

„Rusija svakim danom krši Povelju UN, stvarajući svojom imperijalističkom politikom opasan presedan za ceo svet. Rusija svakog dana ubija nevine ukrajinske žene, muškarce i decu prosipajući projektile po gradovima i civilnoj infrastrukturi. Rusija svakodnevno širi laži i izmišljotine“, ocenio je Borel u autorskom tekstu za list Politika.

Kako je istakao, „za EU i naše partnere ne postoji alternativa – nastavićemo pravcem ‘trostruke strategije’: podržavajući Ukrajinu, vršeći pritisak na Rusiju da zaustavi svoju protivpravnu agresiju i pomažući ostatku sveta da se nosi s posledicama rata“.

„Nije dovoljno reći da želimo da Ukrajina bude u stanju da se brani – za to su joj potrebna sredstava. Zato je EU, prvi put, isporučila oružje zemlji koja je napadnuta“, rekao je Borel.

„Iznad svega“, naveo je visoki predstavnik EU, „želimo mir u Ukrajini, sveobuhvatan i trajan mir, u skladu sa Poveljom UN i medjunarodnim pravom“.

„Podrška Ukrajini i napori za mir idu ruku pod ruku“, ocenio je Borel u autorskom tekstu za list Politika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar