U trendu

Borel: Nadam se konstruktivnom pristupu Vučića i Kurtija

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je večeras u Briselu, na početku sastanka sa liderima Beograda i Prištine, da se nada njihovom konstruktivnom pristupu.

Borel je na Tviteru, uz fotografije, napisao da je počeo zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„Na dnevnom redu je Predlog EU o normalizaciji odnosa. Nadam se konstruktivnom pristupu dve strane“, naveo je Borel.

Trilateralni sastanak je počeo nešto pre 18.00. Borel i Lajčak su prethodno odvojeno razgovarali sa Kurtijem i Vučićem, posle čega je usledila neplanirana pauza od oko sat vremena.

U vreme razgovora Borela, Lajčaka i Kurtija, Vučić se u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Portparol Evropske komisije Peter Strano izjavio je ranije na konferenciji za medije da današnji susret Vučića i Kurtija „nije poslednji sastanak“.

„Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak kako bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mi očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu evropsku perspektivu“, kazao je Stano.

Pred put u Brisel, Vučić je rekao da će uraditi „ono što je najbolje“ za Srbiju.

„Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u ’90-te. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to“, kazao je Vučić u video poruci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.