U trendu

Borel: Nastavlja se dijalog uz izvestan napredak i s ciljem razvoja dijaloga

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel je izjavio da se runda dijaloga Beograd-Priština na visokom nivou danas u Briselu nastavlja na osnovu već ostvarenog napretka i s ciljem da se učine dalji koraci za razvoj dijaloga i otvori put „evropskoj budućnosti“ Srbije i Kosova.

To će moći da se dogodi ako dve strane postignu sporazum o normalizaciji odnosa, o čemu odlučuju one, a ne EU, rekao je Borel uoči sastanka predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i premijera Kosova, Aljbina Kurtija.

Na sastanku, uz Borela, učestvuje i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Visoki predstavnik EU je najavio da će Lajčak saopštiti rezultate posle sastanka koji, kako je rekao, „može potrajati više sati ili sat i po, što će zavisiti od raspoloženja učesnika, koje će, nadam se, biti pozitivno i ja sve činim da osnažim pozitivne vidove ovog dijaloga“.

Borel je naveo da je ovo drugi susret na visokom nivou od izbora Aljbina Kurtija za premijera Kosova i ocenio da „prvi susret nije bio baš uspešan, a nadajmo se da će ovaj drugi biti značajniji sa stanovišta rezultata“.

On je rekao da je „dobro da smo bili u stanju da se ponovo sastanemo pre letnjih odmora i samo mesec dana posle našeg prvog susreta u junu“.

„Očekujem da obe strane pristupe ovom susretu na konstruktivan i pragmatičan način“, ukazao je Borel.

Dodao je da je od suštinske važnosti održavati redovne kontakte i da to pokazuje predanost uredjivanju odnosa izmedju Srbije i Kosova.

Kosovu i Srbiji je nužno, ocenio je on, da konačno zatvore poglavlje svoje mučne prošlosti time što će postići celovit i zakonski obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa, u nastojanju da ostvare evropsku budućnost za svoje gradjane.

„Budućnost je važnija od prošlosti, prošlost jeste značajna, ali moramo da gledamo napred“, naglasio je on jer, ako gledamo napred, „možemo videti na kraju puta evropsku perspektivu za Srbiju i Kosovo, ako konačno postignu sporazum o normalizaciji odnosa, o čemu ne odlučuje Evropska unija, već oni“.

„Mogu da samo ponovo istaknem da je dijalog doneo istinske koristi gradjanima Kosova i Srbije i njihovom svakodnevnom životu“, smatra Borel.

On je rekao da je i za Kosovo i za Srbiju bitno da napreduju u ostvarivanju svojih evropskih programa, ali bitmo je i za stabilnost i ekonomski boljitak celog Zapadnog Balkana.

„Nadam se da će ovaj sastanak plodonosan i da ćemo moći da ostvarimo odredjene korake u dijalogu“, rekao je Borel i naveo da će se danas raditi na osnovu već ostvarenog napretka, a radiće se i na „daljim koracima koji nam predstoje i putu ka razvoju ovog dijaloga“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar