U trendu

Borel: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine zahteva političku hrabrost obe strane

Visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio je danas da je cilj Unije da ponovo pokrene ozbiljan i intenzivan rad na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, dodajući da taj proces neće biti lak i da zahteva poltičku hrabrost, posvećenost i angažovanje obe strane.

„EU je bila i nastaviće da bude spremna da podržava i olakšava napore za postizanje sveobuhvatnog konačnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa koji obuhvata sva otvorena pitanja“, rekao je Borel u video poruci pred početak video runde dijaloga na visokom nivou.

„Odsustvo rešenja ometa razvoj dve strane. Znamo da to nije, niti je ikada bio lak proces ali je urgentno da se radi na miru i napretku u ime zajedničke budućnosti. To će  zahtevati političku hrabrost, posvećenost i angažovanje obe strane u duhu kompromisa i pragmatizma“, naglasio je Borel.

Borel je dodao da je takav sporazum „ključan je za bolju budućnost gradjana Kosova i Srbije i njihovu evropsku perspektivu, ali i za bezbednost i stabilnost regiona, a sve to je ključno takodje za EU.

Na današnjoj video konferenciji koju vodi Borel najavljeno je učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Avdulaha Hotija i specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka.

To je  prvi sastanak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou od 2018, posle kojeg bi u četvrtak 16. jula trebalo da bude organizovan i lični susret učesnika u Briselu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.