U trendu

Borel: U Evropi nema mesta za glorifikaciju ratnih zločina

 Šef diplomatije Evropske unije (EU) Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da u Evropi nema mesta za glorifikaciju ratnih zločina, kao i da će stanje vladavine prava u Srbiji i normalizacija sa Kosovom odredjivati tempo pristupnih pregovora.

„U Evropi nema mesta za glorifikaciju ratnih zločina i zločinaca i tolerisanje ili čak javnu podršku onih koji negiraju genocid i slave ratne zločine“, rekao je Borel na konferenciji za medije nakon sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija-EU kojom su predsedavali on i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ove principe, dodao je, dele sa premijerkom Srbije.

Borel je naglasio da je ovo dobar „momentum“ jer je u decembru otvoren jedan klaster, a gradjani su na referendumu podržali promene Ustava, te da je važno održati ga.

„Reforme su potrebne, ne kako bismo se zadovoljili mi u Briselu, već da bi se unapredio život u Srbiji“, ponovio je.

Pozdravio je bolje usaglašavanje Srbije sa spoljnom politikom EU i spremnost da nastavi dijalog sa Prištinom.

„Napredak u oblasti vladavine prava i osnovnih prava i normalizacija sa Kosovom odlučiće tempo pristupnih pregovora“, rekao je.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas uoči sednice Saveta odvojeno razgovarala sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.