U trendu

Borel: Vučić prihvatio predlog EU za izlazak iz krize, Kurti nije

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas u Briselu, posle višečasovnih sastanaka sa liderima Srbije i Kosova, da je Beograd prihvatio predlog EU za izlazak iz krize oko pitanja registarskih tablica, a da Priština nije.

Posle odvojenih i trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borel je novinarima rekao da dve strane nisu postigle dogovor o pitanju obavezne preregistracije srpskih na kosovske tablice.

„Mi smo izneli predlog kako bi bila izbegnuta rizična situacija. Predsednik Vučić je predlog prihvatio, ali premijer Kurti nažalost nije. Očekujem da Kosovo odmah suspenduje dalje korake vezane za preregistraciju tablica a da Srbija suspenduje izdavanje registarskih tablica za gradove na Kosovu, uključujući KM tablice“, kazao je Borel.

Borel je rekao da će informisati države članice EU i partnere Unije „o ponašanju strana i nedostatku poštovanja međunarodno-pravnih obaveza“ i dodao da se to „pre svega odnosi na Kosovo“.

„Rekao sam liderima da očekujemo, ako je pristupanje EU njihov krajnji cilj, kao što govore, da se ponašaju u skladu s tim. Nadam se da će obe strane postupiti u skladu sa mojim zahtevom kako bi bila izbegnuta dalja eskalacija i nova opasna kriza“, dodao je Borel.

On je rekao da „vladavina prava ne sme da služi kao izgovor za tenzije i eskalacije“ i ukazao na „nepoštovanje obaveza dogovorenih pre mnogo godina u dijalogu uz posredstvo EU“.

Borel je kazao da je na severu Kosova, posle povlačenja Srba iz institucija, nastao „opasan bezbednosni vakuum na terenu“ i veoma nestabilna situacija.

„Današnji sastanak je bio posvećen odgovornosti lidera da hitno deeskaliraju situaciju i da osiguraju da mir i stabilnost budu uspsotavljeni i da se izbegne kriza sa veoma ozbiljnim posledicama. Jasno sam rekao stranama da ne možemo ovako da nastavimo i da začaran krug kriza i rokova mora da prestane“, naveo je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.