U trendu

Borivoje Čečović na čelu PUPS – Solidarnost i pravda u Kladovu

Izborna skupština Opštinskog odbora Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS) – Solidarnost i pravda izabrala je danas Borivoja Čečovića za predsednika opštinskog odbora te stranke u Kladovu, za potpredsednike Dušana Kalinovića i Sinišu Stamenkovića.

Novoizabrani predsednik opštinskog odbora Borivoje Čečović izjavio je da PUPS u Kladovu predstavlja „zaštitni znak penzionera, poljoprivrednika i proletera“.

„Njihovo poverenje uvek smo umeli da opravdamo. Zbog toga nam nikada nije bilo teško ni da samostalno više puta prelazimo cenzus“, izjavio je Čečović i dodao da je ta izborna skupština uvod u pripremu za predstojeće lokalne izbore.

Predsednik Izvršnog odbora te stranke Ilo Mihajlovski naveo je da se unutarpartijski izbori održavaju u 130 gradskih i opštinskih odbora širom Srbije, kao i da je njihov colj kadrovsko i organizaciono jačanje PUPS – Solidarnost i pravda.

„Istovremeno, to je i puna akciona i kadrovska osposobljenost da se realizuju osnovni programski ciljevi PUPS – Solidarnost i pravda, ali i početak ozbiljnih priprema za buduće izbore na svim nivoima. Tu su zajedno penzioneri, poljoprivrednici i proleteri i ono što je sada potpuno vidljivo, zajedno su i mladi i stari“, kazao je Mihajlovski.

Jedna od prvih i najznačajnijih konstatacija tog skupa je da se, kako je preneto u saopštenju, odlukom države da od januara 2023. godine penzije prate plate, ostvaruje osnovni vrednosni stav PUPS – Solidarnost i pravda, poznat kao „Tri P“, čime se omogućava da penzije učitelja, lekara ili vojnika rastu onoliko koliko rastu primanja njihovih aktivnih kolega.

Dodali su da se ta stranka snažno se zalaže za predlog njenog predsednika Milana Krkobabića o uvođenju tzv. socijalnih – garantovanih penzija od najmanje 100 evra.

„Ovaj poseban vid socijalnog davanja bio bi namenjen osobama preko 65 godina starosti koje nisu ostvarile pravo na penziju, nisu korisnici socijalne pomoći, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda. Među njima je najveći broj žena sa sela i ovakav vid davanja bila bi potvrda da im se društvo odužuje za sve što su mu tokom svog životnog veka dale, radeći u domaćinstvu i poljoprivredi“, dodaje se u saopštenju.

Prioritet partije, kako se dodaje, ostaje i oživljavanje zadrugarstva u selima dodelom bespovratnih sredstava zadrugama, uvođenje Garantnog fonda za strateške poljoprivredne proizvode, koji bi doneo nužnu sigurnost poljoprivrednicima, kao i zalaganje za reformu PIO fonda u delu obračuna i uplata doprinosa za poljoprivrednike.

PUPS – Solidarnost i pravda nastavlja zalaganje i za mlade poljoprivrednike inicijativom o dodeli, bez naknade, do 50 hektara državne zemlje koja nije već data u zakup, mladim ljudima koji žele da je privedu nameni i obrađuju.

Borba za radnike nastavlja se pozivanjem stranih kompanija na internu i eksternu korporativnu odgovornost, kako bi naši radnici imali jednaka prava kao i radnici u matičnim zemljama tih kompanija, pre svega kroz korporativne ugovore i participiranje u dobiti preduzeća, dodaje se u saopštenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.