U trendu

Borović (Narodna stranka): Neizdrživo poskupljenje hrane, država da interveniše iz robnih …

Narodna stranka pozvala je danas Vladu Srbije da preduzme mere u cilju zaštite stanovništva i privrede od inflacionog udara koji preti da privredu desetkuje, a većinu stanovništva dovede na rub gole egzistencije.

„Neophodna je hitna intervencija iz robnih rezervi kako bi se bar delimično amortizovao rast cena ulja i mesa, kao i ukidanje akciza na struju i smanjenje akciza na gorivo“, rekao je predsednik Odbora za privredu i finansije Gradskog odbora Narodne stranke Beograda Borislav Borović.

Prema njegovim rečima, potrebno je istovremeno povećati minimalnu cenu rada na nivo realne minimalne potrošačke korpe, koja će se prethodno uskladiti sa minimalnim troškovima, dovoljnim za preživljavanje i osnovne troškove tročlane porodice.

Borović je naveo da dugoročne mere podrazumevaju subvencionisanje poljoprivrede srazmerno udelu njenog učešća u bruto domaćem proizvodu i „okretanje domaćim dobavljačima“.

„Zvanična inflacija u Srbiji je 5,7 odsto, ali je rast cena roba široke potrošnje izmedju 20 odsto i 30 odsto samo u ovoj godini, a to najviše pogadja većinu gradjana. Na troškove ishrane prosečne porodice u Srbiji odlazi oko 40 odsto mesečnih primanja, a sa troškovima za energiju čak i 55 odsto“, rekao je Borović.

Podsetio je da rastu cene svih usluga i roba široke potrošnje, od usluga mobilnih operatera do dugotrajnog mleka u marketima.

Meso je, prema njegovim rečima, toliko skupo da je postalo nedostupno velikom broju gradjana jer kilogram junetine košta više od 1.000 dinara, svinjetine 700 dinara, a kilogram piletine gotovo 600 dinara.

Cena litra ulja je, kako je rekao, prešla 220 dinara, kilogram šećera košta 85 dinara, a skuplje su i usluge i gorivo, litar dizela košta više od 170 dinara, dok je cena struje za privredu udvostručena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.