U trendu

Boško Obradović: Omladina spolja, a mi iznutra – i vlast pada

Narodni poslanici Srpskog pokreta Dveri vratiće se od sutra u skupštinske klupe i „nastaviti tamo gde su stali pre ukidanja rada Narodne skupštine od strane Maje Gojković Preletačević“, naveo je u pisanoj izjavi Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri.

„Bilo bi licemerno da se sada povučemo iz skupštinskog rada, a toliko smo kritikovali vlast zbog prekida rada redovnog prolećnog skupštinskog zasedanja i tražili nastavak sednice. Lično smatram da se napuštanjem parlamenta od strane opozicije ništa ne dobija i da bi se vladajući režim radovao tome. Dokle god imamo mogućnost da govorimo i opoziciono nastupamo za skupštinskom govornicom – to ne smemo da propuštamo. Rad Narodne skupštine je i prekinut zato što se vlast plašila naših nastupa za vreme predsedničkh izbora. Narodni poslanici Dveri, kao prava opozicija, u više navrata pobeđivali su predstavnike vlasti u direktnim skupštinskim duelima i to je ono što bi vlast najviše volela da ukine, kao i direktne prenose skupštinskih zasedanja uopšte“ naveo je Obradović.

On je istakao da dnevni red za sutrašnju sednicu još nije utvrđen i da bi se na njemu morao naći i zahtev narodnih poslanika opozicije za smenu predsednika Narodne skupštine, koju naziva „Maja Gojković Preletačević“.

„U suprotnom, to bi bio još jedan dokaz diktature Aleksandra Vučića i kršenja Poslovnika o radu Narodne skupštine. Ona koja je ukinula redovno prolećno zasedanje Narodne skupštine, koja ide na poklonjenje predsedniku Vlade i mesecima izbegava da zakaže skupštinske sednice koje traži opozicija – mora za to i da odgovara“ ocenio je Obradović.

Predsednik Dveri je naglasio da Narodna skupština nije sluga izvršne vlasti već gospodar.

„Narodna skupština je izabrala Vladu, a ne Vlada Skupštinu, i ministri – po Poslovniku o radu Narodne skupštine – moraju da podnose izveštaje o svome radu Narodnoj skupštini na svaka tri meseca i da za svoj rad odgovaraju pred nadležnim skupštinskim odborima. A oni to ne čine, kao što Vlada ne dolazi u Narodnu skupštinu svakog poslednjeg četvrtka u mesecu da odgovara na pitanja narodnih poslanika. Sada su skupštinska zasedanja namerno zakazana za sredu i petak, kako bi vlast izbegla zasedanja utorkom i četvrtkom kada narodni poslanici imaju pravo da na početku skupštinskog rada postave poslanička pitanja“ objasnio je on.

Obradović ističe da studenti, omladina i gradjanstvo protestuju ispred Skupštine, a da će oni protestovati u Skupštini.

„Tako će vlast imati pritisak i spolja i iznutra, i to neće moći da izdrži. Vladajući režim je pokrao izbore i nema odstupanja od borbe za fer i poštene izborne uslove. Dveri mesecima i godinama unazad traže ono što su sada postali i zahtevi studentskih protesta: ostavke odgovornih u RIK-u, REM-u, RTS-u i RTV-u, kao i sređivanje neažuriranog biračkog spiska. Naša obaveza je da nastavimo da zastupamo tu politiku u Narodnoj skupštini sve do ispunjenja studentskih i naših zahteva. Da se čuje glas opozicije u najvažnijoj državnoj instituciji. Ako režim bude pokušao da spreči i ukine taj glas – onda nam ostaje samo ulica“ zaključio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar