U trendu

Boško Obradović: Ova vlast u Srbiji mora da padne pre 2022. godine

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović potvrdio je danas za Betu da taj pokret neće biti deo Udružene opozicije Srbije, i ocenio da sadašnja vlast mora pasti pre sledećih redovnih izbora za Skupštinu Beograda i predsednika Srbije koji bi trebalo da se održe 2022. godine.

„Pozdravljam formiranje Udružene opozicije Srbije i očekujem da će Srpski pokret Dveri biti partner novog opozicionog saveza u brojnim pitanjima koja se tiču odbrane bazičnih demokratskih vrednosti u našem društvu. Bez obzira što Dveri neće biti deo Udružene opozicije Srbije, nema razloga da ne nastavimo tehničku saradnju u borbi za slobodu medija i demokratske izbore“, rekao je Obradović.

On je naveo da niko ne može sam da pobedi ovu vlast i da je saradnja opozicionih stranaka neophodna.

Po njegovim rečima, Dveri su otvorene za razgovore o jedinstvenoj opozicionoj izbornoj listi za vanredne parlamentarne izbore i gradske izbore u Beogradu, kao i oko zajedničkog kandidata opozicije na predsedničkim izborima.

„Ali, nema čekanja dve godine do nekih sledećih izbora koji će ponovo biti farsa i laž. Ova vlast mora da padne što pre i zato smatram da treba nastaviti sa protestima i svim vidovima gradjanske neposlušnosti kako bismo izdejstvovali vanredne izbore na svim nivoima, jer su svi drugi kanali da se izrazi narodno nezadovoljstvo zatvoreni“, objasnio je lider Dveri.

Na pitanje Bete kako vidi mirno rešenje društvene i političke krize, Obradović je rekao da su formiranje prelazne Vlada i novi izbori na svim nivoima za 9-12 meseci jedini izlaz iz sadašnje situacije u kojoj se Srbija nalazi.

„To treba da bude cilj tehničke saradnje unutar opozicije: zajednička borba za demokratiju, a individualno svako da predstavi svoj program. Jer, nije više dovoljno biti protiv Vučića već treba predstaviti gradjanima alternativu i šta dolazi posle Vučića, i kako ćemo garantovati da neće sve ostati isto. Smena ove vlasti nije dovoljna već nam je potrebna promena kompletnog korumpiranog političkog sistema u poslednjih 30 godina“, ocenio je Obradović.

Na pitanje Bete zašto Dveri nisu ušle u novi politički savez Udružena opozicija Srbije, Obradović je podsetio da su Dveri pre dve godine ušle u Savez za Srbiju (SzS) zbog programa u 30 tačaka koji je ponudio kompletnu alternativu ovoj vlasti.

„Pošto formiranjem Udružene opozicije Srbije prestaje da postoji SzS i više ne važi 30 tačaka, smatrali smo da nema razloga da ulazimo u novi politički savez bez jasnog programa već da je dovoljna tehnička saradnja. U nastupajućem periodu Dveri će delovati mnogo samostalnije nego do sada“, naveo je on.

Na pitanje Bete šta će biti prioriteti Dveri u narednom periodu, Obradović je kazao da je ideja da predstave politički program koji će se u odredjenim segmentima razlikovati i od vlasti i od opozicije.

„Takodje, želimo da predstavimo i nove ljude u politici, jer Dveri nikada nisu bile na vlasti i u tom smislu imamo da ponudimo stručne i poštene ljude koji donose konkretne javne politike: počevši od borbe protiv kriminala i korupcije preko porodične politike do ekonomskog patriotizma“, naveo je predsednik Dveri.

Kada je u pitanju borba za očuvanje Kosova i Metohije (KiM) u sastavu Srbije, Obradović je istakao da je Srbiji potreban jedan ustavobraniteljski pokret.

„Partnere za ovu borbu tražićemo kako u Udruženoj opoziciji Srbije i drugim kolegama iz opozicije koji su za odbranu KiM u sastavu Srbije, ali i medju biračima i pristalicama vladajućih stranaka, posebno SNS i SPS, jer su i oni većinski protiv priznanja lažne države Kosovo i razgraničenja za šta se zalažu njihova rukovodstva“, zaključio je Obradović u razgovoru za agenciju Beta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar