U trendu

Božović (DS): Ne odustajemo od odlaska u Hrtkovce 6. maja

Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović izjavio je danas da neće odustati od odlaska u Hrtkovce 6. maja i najavio da će sprečiti lidera radikala Vojislava Šešelja da održi miting u tom vojvodjanskom selu.

Božović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da DS neće imati skup već da će biti tamo da pruže podršku gradjanima i zaštite ih „pošto država i državni organi to ne čine, već dozvoljavaju Šešelju da i dalje širi govor mržnje“.

„Mi ćemo biti uz svoje sugradjane jer želimo da se u svojoj zemlji osećaju sigurno, to im garantuje Ustav i zakoni i to je dužnost svih koji vole ovu zemlju. Ne delimo ljude po verskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti i želimo da budemo sa njima i da ne dozvolimo da se ponovi ono što je nekada Šešelj uradio“, kazao je Božović.

On je negodovao jer je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao da neće dozvoliti ni jedan skup čime je po Božoviću, izjednačio one koji brane svoje gradjane s onima koji su osudjeni za ratne zločine i koji su proterivali gradjane.

„To govori da se (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić  nije promenio i da želi ovakvu Srbiju gde se poistovećuju oni koji su osudjeni za ratni zločin sa onima koji žele da zaštite gradjane kako ne bi došli u situaciju kao devedesetih“, rekao je Božović.

SRS je ranije najavila da će 6. maja održati miting u Hrtkovcima u kome je Vojislava Šešelja pre 26 godina, prema pravosnažnoj presudi suda u Hagu, počinio ratni zločin.

Medjunarodni sud u Hagu 11. aprila je pravosnažno osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podstrekavanja progona Hrvata u tom selu 1992. godine.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma zaključilo je da je Šešelj govorom, koji je u tom selu održao 6. maja 1992, podstakao progon, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca. Po pravosnažnoj presudi, Šešelj je tim govorom i „počinio“ progon nad Hrvatima „kršenjem prava na bezbednost“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike