U trendu

Božović: Neophodno je da Srbija otkaže posetu Lavrova Beogradu

 Predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović izjavio je danas da je neophodno da Srbija otkaže posetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu.

„Primati u posetu Sergeja Lavrova, jednog od najbližih Putinovih saradnika, kreatora agresije na Ukrajinu i čoveka koji uporno podriva mir u Evropi i na Zapadnom Balkanu, stvara veoma lošu sliku o Srbiji. Srbiju će dilovanje sa Putinovim režimom skuplje koštati nego da je platila gas po punoj ceni“, ocenio je Božović u saopštenju.

On je naveo da je Lavrov pod sankcijama zapadnih država, „vrlo koruptivan čovek čije se bogatstvo procenjuje u milijardama evra“, i da nakon niza zločina koje su ruska vojska i režim počinili u Ukrajini, može vrlo lako da bude optužen i za ratne zločine pred Medjunarodnim krivičnim sudom, kao jedan od najviših zvaničnika Putinovog režima.

„Najavljena poseta Sergeja Lavrova ogoljuje činenicu da ruska strana ne poštuje takozvanu neutralnost Srbije, već se samopoziva u Srbiju i u Srbiji organizuje sastanke sa opskurnim liderima iz drugih država, poput Milorada Dodika, iako Beograd nije domaćin tog sastanka. To sve govori da navodna neutralnost Srbije nema nikakvog smisla“, ocenio je Božović.

Dodao je da je jasno da je Srbija ucenjena cenom gasa i da ruski režim igra na to što zna koliko je Srbija u lošoj ekonomskoj situaciji, suprotno pričama o jakoj ekonomiji, i koliko joj znači svaka vrsta subvencije.

„Nebrojeno mnogo puta se pokazalo da tu nema nikakve ljubavi, nego da tu subvenciju Srbija plaća svojim ugledom i kredibilitetom u Evropi. Saradnjom sa Putinovim režimom, Srbija je izabrala da bude na pogrešnoj strani istorije“, ocenio je Božović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.