U trendu

Braj: Nije za očekivati da će stranka Angele Merkel nastaviti da odredjuje balkansku politiku

Bivši šef dopisništva nemačke agencije DPA za Jugoistočnu Evropu Tomas Braj (Thomas Brey) ocenio je da način na koji će Nemačka definisati svoj stav u odnosu na Srbiju i druge države Zapadnog Balkana zavisi od ishoda parlamentarnih izbora 26. septembra, ali da nije za očekivati da će stranka odlazeće kancelarke Angele Merkel nastaviti da odredjuje balkansku politiku Berlina u budućnosti.

„Nije za očekivati da će stranka odlazećeg kancelara, Hrišćansko demokratska unija (CDU), nastaviti da odredjuje balkansku politiku Berlina u budućnosti. Jer, ako bi CDU trebalo da preuzme vodjstvo u novoj vladi ili bi pripadala takvoj vladi kao mladji partner, definitivno mora da napravi kompromise sa svojim koalicionim partnerima. A oni ne zastupaju iste pozicije kao CDU Angele Merkel u spoljnoj politici prema Jugoistočnoj Evropi“, rekao je Braj agenciji Beta.

Prema rečima Braja, nemačka kancelarka podržavala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao naslednika Borisa Tadića gde god je to mogla, ojačala ga je u predizbornoj kampanji prijemom u Saveznoj kancelariji u Berlinu i izbegla bilo kakvo mešanje u unutrašnju politiku Srbije, ali uprkos tome nisu postignuta ključna dva cilja njene politke na Balkanu.

„Merkel je Vučiću praktično dala slobodne ruke, čak i ako ga opozicija ili medjunarodne organizacije za ljudska prava sve više kritikuju. Zauzimala je ovu poziciju dugi niz godina u nadi da će Vučić zauzvrat pomoći u rešavanju mnogih nacionalnih sukoba na Balkanu i u rešavanju kosovskog sukoba. Medjutim, oba cilja nisu postignuta. Ovo ostavlja dovoljno zadataka u regionu nemačkoj vladi pod naslednikom Merkel“, rekao je Braj.

On je dodao da Angela Merkel nije ostvarila cilj da reši najhitnije probleme na Balkanskom poluostrvu tokom svoje 16-godišnje vladavine, jer odnosi Srbije i Kosova nisu poboljšani, Bosna i Hercegovina je ostala nefunkcionalna država, Crnu Goru potresaju najozbiljniji unutrašnji politički sukobi u poslednjih nekoliko godina, a Albanija i Severna Makedonija moraju da sačekaju početak pregovora o pristupanju EU.

Govoreći o odnosu nemačke kancelarke prema Aleksandru Vučiću, Braj je podsetio da je ona tokom posete Beogradu u avgustu 2011. godine, pokušala da izvrši pritisak na tadašnjeg predsednika Borisa Tadića da učini ustupke po pitanju Kosova, ali da je to bilo neuspešno jer su Tadić, srpska vlada i praktično čitava opozicija složno odbacili njene zahteve, a nakon tog neuspeha svoje konfrontacione politike Merkel je promenila političku taktiku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar