U trendu

Bramerc osudio negiranje zločina i genocida u Srebrenici i slavljenje zločinaca

Glavni tužilac sudskog Mehanizma u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) osudio je danas, pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, „slavljenje ratnih zločinaca i negiranje zločina, uključujući i genocid u Srebrenici“ u zemljama bivše Jugoslavije.

„Neki politički lideri u regionu rade na tome da se prevazidje nasledje nedavne prošlosti. Nažalost, pozitivni koraci potkopani su neodgovornim komentarima drugih zvaničnika, koji negiraju ono što su medjunarodni sudovi ustanovili bez ikakve sumnje, prikazujući kao heroje ljude koji su počinili najteža kršenja medjunarodnog prava“, rekao je Bramerc, podnoseći Savetu redovan izveštaj.

Glavni tužilac je naglasio da „vojnici ne brane časno svoju zemlju tako što ubijaju civile, spaljuju kuće, siluju žene i devojke i proteruju zajednice zbog njihove nacionalnosti ili vere“.

„Zemlje ne mogu graditi zajedničku budućnost ako nemaju zajedničko razumevanje i prihvatanje nedavne prošlosti“, kazao je Bramerc.

On je ponovo ukazao na neophodnost regionalne saradnje u pronalaženju još 10.000 osoba nestalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Svoj poslednji izveštaj Savetu bezbednosti UN u svojstvu predsednika Mehanizma danas je podneo i američki sudija Teodor Meron (Theodor) koji je na toj dužnosti bio sedam godina.
Merona će na čelu Mehanizma u januaru zameniti malteški sudija Karmel Adjijus (Carmel Agius), koji je, kao i Meron, ranije bio i predsednik Haškog tribunala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar