U trendu

Bramerc: Situacija u bivšoj Jugoslaviji pogoršana zbog negiranja zločina i slavljenja počinilaca

Glavni tužilac medjunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) upozorio je danas, pred Savetom bezbednosti UN, da se u bivšoj Jugoslaviji „situacija dramatično pogoršala“ zbog negiranja ratnih zločina i slavljenja njihovih počinilaca.

„U bivšoj Jugoslaviji se situacija dramatično pogoršala. Prošle sedmice za vreme obeležavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, poslanik u parlamentu Srbije je to nazvao briljantnom vojnom operacijom“, naveo je Bramerc, kao primer revizionizma, dok je Savetu bezbednosti podnosio redovan izveštaj o radu haškog tužilaštva.

Prema zvaničnom tviter nalogu suda u Hagu, Bramerc je rekao da „negiranje (zločina) i glorifikacija (počinilaca) sprečavaju pomirenje“ naroda u bivšoj Jugoslaviji.

„Medjunarodna zajednica izneverila je žrtve u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, ostavši po strani kada su bili činjeni zločini. Ne smemo ih ponovo izneveriti sada time što nećemo dići glas protiv negiranja i glorifikacije“, podvukao je Bramerc.

On je podvukao i da „teška zločinačka dela protiv pravosudnog procesa moraju biti otkrivena i procesuirana. Svedoci moraju biti zaštićeni od uznemiravanja i integritet naših presuda mora biti obezbedjen“.

Bramerc je rekao da presuda kojom je sud u Hagu osudio bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina je „snažan pokazatelj o tome da, kada međunarodna zajednica ostane odlučna, pravda može i hoće prevladati“.
Glavni tužilac sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, rekao je i da se „u bivšoj Jugoslaviji moraju procesuirati još hiljade predmeta“ povezanih sa ratnim zločinima.

„Regionalna saradnja mora biti pojačana. Tužilaštvo Mehanizma će pomoći proces prosleđivanja predmeta, koji se tiču zvaničnika srednjeg ranga, iz zemalja u kojima su zločini počinjeni u zemlje u kojima sada žive osumnjičeni“, rekao je Bramerc.

On je kazao da su se „zemlje bivše Jugoslavije obavezale da povećaju tempo procesuiranja ratnih zločina i da u značajnoj meri smanje broj nerešenih predmeta. Postizanje ovih ciljeva zavisi od kontinuirane i pojačane pomoći Tužilaštva Mehanizma u Hagu“.

Predsednik Mehanizma Karmel Adjijus (Carmel Agius) obavestio je Savet bezbednosti da „glatko napreduju“ žalbeni postupak u procesu generalu Ratku Mladiću i ponovljeno sudjenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Sudija Adjijus je najavio da će oba procesa biti okončana, kako se očekuje, do kraja 2020. godine.

I Adjijus je ukazao na neophodnost da medjunarodna zajednica „stane čvrsto u odbranu pravosudnih procesa i presuda, a protiv negiranja zločina i revizionizma u bivšoj Jugoslaviji“.

(Beta)

2 komentara
  1. Anonimni

    a to sto bosanci i hrvati slave svoje krvnike, to nikom nista!

  2. Anonimni

    I dalje belosvetski zlkovci truju vec unisteni balkan.Zele da nas nema na ovim prostorima!!!

Napišite komentar