Bratu: Misija OEBS nastavlja da podržava demokratske institucije i vladavinu prava u Srbiji

Novi šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu izjavio je danas da će to telo pod njegovim vodjstvom nastaviti da podržava demokratske institucije, da radi na konsolidaciji vladavine prava, da jača pluralizam u medijima i da promoviše profesionalnost i odgovornost u bezbednosnom sektoru.

„Misija OEBS u Srbiji će nastaviti da pruža usmerenu pomoć stručnjaka, oslanjajući se na svoja dugogodišnja i inkluzivna partnerstva sa svim relevantnim stranama u Srbiji“, navela je Misija na Tviteru.

Bratu je danas učestvovao na godišnjem sastanku šefova misija OEBS, na kojem je zahvalio ministarki spoljnih poslova Švedske An Linde i švedskom predsedavanju OEBS-u na prioritetima koje su izdvojili za 2021. godinu, navela je Misija OEBS u Srbiji.

Švedska u 2021. godini predsedava Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

Na predstavljanju programa švedskog predsedavanja Stalnom savetu OEBS-a, Linde je ranije danas izjavila da će jedan od prioriteta biti rad na rešavanju sukoba i okončanju kriza i stvaranju stvarnih promena na terenu.

OEBS ima 57 članica i najveća je regionalna organizacija koja se bavi pitanjima bezbednosti. U njen domen spadaju kontrola naoružanja, ljudska prava, sloboda štampe i slobodni izbori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.