U trendu

Bregu: IKT glavni resurs zemalja Zapadnog Balkana, a digitalna pismenost na niskom nivou

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Prištini da uprkos tome što informacione i komunikacione tehnologije za većinu zemalja Zapadnog Balkana postaju glavna izvozna usluga i ekonomski resurs, digitalna pismenost je i dalje na niskom nivou, a dezinformacije i lažne vesti cvetaju.

„Dve su strane medalje digitalizacije u našem regionu. S jedne strane ostvareni su veliki iskoraci po pitanju širokopojasne povezanosti, masovnog širenja i korišćenja elektronskih usluga, dok informacione i komunikacione tehnologije za većinu naših ekonomija postaju glavna izvozna usluga i ekonomski resurs. S druge strane, međutim, naš region se odnedavno bori sa ozbiljnim sajber napadima. Digitalna pismenost je i dalje na niskom nivou, od 24 do 47 odsto u odnosu na 54 u Evropskoj uniji, a isti slučaj je i sa prekograničnom interoperabilnosti. Dezinformacije i lažne vesti cvetaju“, rekla je Bregu na otvaranju petog Digitalnog samita Zapadnog Balkana danas u Prištini.

Kako je saopšteno iz RCC, Bregu je istakla da je „važno razdvojiti svakodnevne rasprave i zlobe, koje su često potakute digitalnom anonimnošću i percepcijom odvojenosti kada je neko na internetu u odnosu na fizičko prisustvo, od činjenica, istine i stvarnosti“.

„Takođe je potreban međugeneracijski pristup, vodeći uvek računa o prioritetima i dobrobiti mladih ljudi. Program za zajedničko regionalno tržište na koji su se naši lideri obavezali sadrži niz mera posvećenih digitalnoj transformaciji našeg regiona. Njihova puna realizacija ka nesmetanom digitalnom tržištu na Zapadnom Balkanu može biti glavna prekretnica na putu rasta našeg regiona“, rekla je ona i dodala da je danas veliki dan za Prištinu je je u središtu jedne od „najvećih inicijativa Berlinskog procesa, odnosno Digitalnog samita Zapadnog Balkana“.

Samit se, naglasila je, održava u vreme kada se region nalazi na raskrsnici zbog geopolitičke, inflacijske, energetske, klimatska, krize hrane i drugih.

Generalna sekretarka RCC učestvovala je na zvaničnom otvaranju Digitalnog samita Zapadnog Balkana zajedno sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem, evropskom komesarkom za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marijom Gabrijel, premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, zamenicom premijera Albanije Belindom Baluku, državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu za digitalizaciju i transport Nemačke Stefanom Šnorom, ministarkom ekonomije Kosova Artanom Rizvanoli i generalnim direktorom Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije Robertom Violom.

Savet za regionalnu saradnju je peti put podržao ovaj najveći regionalni digitalni skup.

Digitalni samit Zapadnog Balkana se održava jednom godišnje u okviru Berlinskog procesa i programa za zajedničko regionalno tržište za Zapadni Balkan. Nakon prvog samita održanog 2018. u Skoplju, a potom i u Beogradu 2019, Tirani 2020. i Podgorici 2021. godine, domaćin ovogodišnjeg, petog Digitalnog samita Zapadnog Balkana je vlada Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.