U trendu

Britanski ambasador „preslišao“ kosovskog tužioca: Šta ste uradili? Ništa.

Pod pritiskom serije pitanja novog britanskog ambasadora u Prištini Nikolasa Abota, glavni tužilac tzv. Kosova Aleksandar Ljumezi priznao je da do sada nije bilo rezultata u radu te pravosudne institucije, posebno u slučajevima visoke korupcije.

Abot je na okruglom stolu na temu „Jačanja pravosudnog sistema na Kosovu“ Ljumezija pitao zašto nema presuda po optužnicama podignutim protiv visokih političkih predstavnika, zatim zašto se ne ispita poreklo neobjašnjivo stečene imovine širom Kosova, koja je u vlasništvu uglavnom ljudi koji se bave politikom, kao i zašto se tužilaštvo ne bavi slučajevima pranja novca, osim kada je to krivično delo povezano sa drugim krivičnim delom.

Abota je zanimalo da li postoje i kakve su bezbednosne mere koje se preduzimaju za zaštitu tužilaca, koji bi u svom poslu trebalo da budu hrabri.

Prema pisanju prištinske Kohe, Ljumezi je odgovarajući na pitanja britanskog diplomate odgovornost preneo na niže nivoe u pravosuđu, ali je priznao da „do sada nije bilo rezultata, posebno u slučajevima visoke korupcije“.

Dodao je da je tužilaštvo kojim rukovodi podiglo „brojne optužnice“, te pozivajući se na statistiku rekao da je odnos dobijenih i izgubljenih slučajeva pola-pola.

Govoreći o izgubljenim slučajevima Ljumezi je rekao da ti loši rezultati nisu bili posledica loših optužnica, iako ima i onih koje nisu bile zasnovane na činjenicama, već posledica odlaganja u postupanju suda, preneo je Tanjug.

Prema njegovim rečima, o tome svedoče i presude kosovskog vrhovnog suda, koji je, kako je rekao, potvrdio sedam presuda nižih sudova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.